Overvejer du at skrive SRP i dansk?

Af Ruben Samuel Sørensen 27-09-2016
Overvejer du at skrive SRP i dansk?

Dette indlæg blev udgivet den 27. sep 2016 og omfatter regler der ikke længere er aktuelle for opgaven.

Går du i 3.g, så er SRP, eller studieretningsprojektet, lige rundt om hjørnet. Da mulighederne er mange, kan det være en vanskelig opgave at finde et emne du gerne vil skrive om. I dette indlæg giver jeg tre ideer til dig, der overvejer at skrive SRP i dansk:

1) Skriv SRP i dansk om Massehysteri og medier

Dansk og psykologi

Hvis du ønsker at kæde dansk og psykologi sammen, og du samtidig interesserer dig for mediebilledet og mediernes rolle i samfundet, så er SRP i dansk og psykologi helt klart en mulighed for dig!

En opgave som denne kræver selvfølgelig at du har en vis interesse for, hvordan medier arbejder og påvirker, men har du denne interesse, så vil det helt sikkert være sjovt at arbejde videre med mediers påvirkning.

Du bør nøje overveje hvordan du vil beskæftige dig med medierne – vil du tage det overordnede billede, eller ønsker du at se nærmere på en bestemt sag eller et bestemt emne? Vælger du en sag eller et emne, så vær sikker på at der er kød nok på dette, inden du tager den endelige beslutning. Fordelen ved dette er, at det er mere overskueligt, og at det giver dig muligheden for at fordybe dig mere.

Massehysteri og dannelsen af grupperinger/masser, er en udmærket indgang til at se medierne ud fra en psykologisk vinkel. Find et emne hvor massehysteri er relevant, og dyk så ned i det, for at se nærmere på, hvorfor og hvordan det opstår, og hvordan medierne har en rolle i denne proces.

LITTERATUR:

BEN-YEHUDA, NACHMAN ; GOODE, ERICH: Moral Panics: Culture, Politics, and Social Construction. Annual Review of Sociology, Vol. 20. 1994

LE BON, GUSTAVE: The Crowd; Study of the popular mind. Project Gutenberg. Champaign, 1996

2) Harry Potter vs. religion

Dansk og religion

Er du fan af Harry Potter eller finder du bare debatten omkring bøgerne interessant? Ønsker du at kæde dette sammen med religionsfaget? – Så har du her to forskellige indgangsvinkler til at skrive SRP i dansk og religion:

  1. Harry Potter skabte stor debat, både i den amerikanske og i det danske samfund. Bogen blev beskyldt for at dyrke satanismen og det djævelske, og der blev ligefrem holdt djævleuddrivelse grundet dette værk. Men hvordan opstod debatten, hvorfor var den til stede og var der overhovedet noget om snakken? Se nærmere på de to holdninger, for og imod, og analyser argumenter, bevæggrunde og eventuelt det historiske perspektiv der fremprovokerede denne debat.

Tip: Du finder let meget materiale til dette emne med en simpel Google-søgning – der er rigtig mange der han haft en holdning om disse bøger. 

  1. Harry Potter bøgerne er fyldt med religiøse henvisninger. Sammenlign historien om Harry Potter med den kristne religion og se på hvordan, eller om den overhovedet, kan ses i det samlede værk. Diskuter eventuelt grunden til dette, og undersøg, hvilke holdninger der er til religion i børne- og ungdomslitteratur.

LITTERATUR:

Lützen, Peter Heller; Medieanalyse og relevans – grundbog i medieanalyse. Dansklærerforeningens Forlag. Danmark. 2010

Killinger, John; The Life, Death and Resurrection of Harry Potter. Mercer University Press. Georgia. 2009

Komschlies, Jacqui; Matters of Opinion: The Perrils of Harry Potter. christianitytoday.com. 2000.

The Berean Call; Harry Potter Witchcraft Repackaged / Interview the Berean Call. Youtube Channel; Han Bouman. Maj 11, 2012.

3) Forførerens dagbog

Dansk

Hvis du helst vil nøjes med at skrive i et enkelt fag, så er det vigtigt at du vælger et emne som har nok stof til en hel opgave. Forførerens dagbog må efterhånden siges at være en klassiker hvad større skriftlige opgaver angår, og dette er bestemt ikke uden grund. Du kan derfor godt nøjes med at skrive SRP i dansk, hvis det er dét du ønsker.

Novellen som er en del af Søren Kierkegaards værk Enten-Eller, ligger op til mange forskellige interessante indgangsvinkler og analyser, så her er nok at tage fat i, og der er bestemt også nok til, at du vil kunne beskæftige en hel opgave.

Oplagt vil det være at tage fat i det tidstypiske ved novellen. Forførerens Dagbog, faktisk hele værket Enten-Eller, er på alle måder en reaktion på den tid som Kierkegaard levede i. Det interessante er både et nøglebegreb i novellen, såvel som i tiden, og her kan skabes mange gode paralleller. Derudover kan man også vælge at beskæftige sig med resten af værket Enten-Eller, som repræsenterer de to grundholdninger etik og æstetik, og se på, hvordan de to opstilles mod hinanden, og hvordan de præsenteres i værket.

LITTERATUR:

BARLBY, FINN: Det hemmelige liv – om romantikken og ”det interessante”. Dråben. København, 1997.

GARFF, JOAKIM: SAK. Gads Forlag. København, 2013.

KRISTENSEN, SVEN MØLLER: Den dobbelte Eros. Gyldendal. København, 1967.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

SRP emner i samfundsfag
SRP
SRP emner i samfundsfag

Hvis du har valgt at skrive SRP i samfundsfag, er der et hav af emner at tage fat i. Dog kan det i b...

Clara Van Vo 27-01-2023
Alt om SRP - den fulde guide til din SRP
SRP
Alt om SRP - den fulde guide til din SRP

SRP er den helt store opgave i gymnasiet, og i dette indlæg finder du alt om SRP - den fulde guide t...

Elisabeth Lysholm Olsen 18-12-2023
Skriveproces for større opgaver: Sådan strukturerer du bedst din tid
SRP
Skriveproces for større opgaver: Sådan strukturerer du bedst din tid

Står du overfor en større skriftlig opgave? Det kan i starten virke uoverskueligt med alt det, man s...

Caroline Dreyer 25-02-2020
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90