Konflikttrappen - skab konstruktive konflikter med dine børn

Af Laura Norén 24-08-2023
Konflikttrappen - skab konstruktive konflikter med dine børn

Konflikter er en helt naturlig del af hverdagen og det kan nærmest ikke undgås at ende i konflikter, især med dem man lever med. Dog kan konflikter både have positive og negative udfald.

For at mindske chancen for negative udfald kan det være en fordel at have styr på positive kommunikationsstrategier og kunne genkende mønstre i konflikter. Konflikter kan løses konstruktivt hvis begge parter er bevidste om kommunikationen og de følelser konflikter kan resultere i.

I livet med børn kan vi heller ikke undgå konflikter, men ved at hjælpe dit barn på vej gennem løsninger og kommunikationsstrategier kan i sammen få mere konstruktive konflikter. Læs derfor med her og lær om konflikttrappen og om, hvordan du bruger den i praksis, også med børn. Hvad er konflikttrappen?

Konflikttrappen er en model, der beskriver udviklingen af konflikter mellem mennesker. Den består typisk af fem trin:

 • 1 - Uoverensstemmelse

 • 2 - Åben uenighed

 • 3 - Polarisering

 • 4 - Konfrontation

 • 5 - Destruktion

Formålet med konflikttrappen er at forstå, hvordan konflikter kan udvikle sig, og at tage skridt til at forebygge eller afbøde eskaleringen.Konflikttrappen trin for trin

Trin 1: Uoverensstemmelse - Det starter med, at mennesker har forskellige meninger eller ønsker om noget

Trin 2: Åben uenighed - Uoverensstemmelsen bliver mere tydelig, og folk begynder at tale om deres forskellige synspunkter

Trin 3: Polarisering - Parterne begynder at tage forskellige sider, og der dannes klare fronter

Trin 4: Konfrontation - Konflikten bliver mere intens, og folk begynder måske at diskutere højt eller argumentere med hinanden

Trin 5: Destruktion - Konflikten kan eskalere, hvilket kan føre til ødelæggelse af relationer eller endda voldelige reaktioner.Hvornår bruges konfliktrappen?

Konflikttrappen bruges primært inden for konfliktløsning og konflikthåndtering. Den anvendes af forskellige fagfolk og organisationer, der ønsker at forstå, hvordan konflikter udvikler sig og hvordan de bedst kan håndteres. Generelt er konflikttrappen et værktøj, der kan hjælpe med at forstå og håndtere konflikter mere effektivt i forskellige sammenhænge, hvor menneskelige relationer er involveret.

 • Konfliktforebyggelse
  Ved at forstå konflikttrappen kan man identificere tidlige tegn på konflikter og tage skridt til at forhindre eskaleringen.

 • Ledelsesrådgivning
  Ledere kan bruge konflikttrappen til at identificere konfliktmønstre på arbejdspladsen og træffe passende foranstaltninger for at forbedre arbejdsklimaet.

 • Pædagogiske sammenhænge
  Lærere og pædagoger kan bruge konflikttrappen til at håndtere konflikter blandt elever og fremme et positivt læringsmiljø.

 • Socialt arbejde
  Fagfolk inden for socialt arbejde kan bruge konflikttrappen som et redskab til at arbejde med familier eller grupper i konflikt.Hvorfor skal man kende til konflikttrappen?

Det er godt at kende til konflikttrappen hvis man ønsker at løse og forstå konflikter på en konstruktiv måde. At kende til de forskellige trin kan også hjælpe til at genkende konfliktoptrapning og identificere hvornår en konflikt er ved at udvikle sig.

Hvis man fra start af kan genkende, at en konflikt er ved at udvikle sig, kan man lettere indgå i konflikten på en hensigtsmæssig måde og være bedre udrustet til at håndtere den. Konflikttrappen kan være en kæmpemæssig hjælp som grundlag for en mere positiv kommunikationsstrategi og det kan hjælpe begge parter med at forstå hinanden og forsøge at afværge de nederste trin i konflikten. På denne måde kan man lettere finde gode kompromiser og hensigtsmæssige løsninger. Hvad bruges konflikttrappen til?

Konflikttrappen kan bruges som et middel til bedre relationsopbygning. Derfor kan den bruges både i relation og samspil med voksne og med børn. Konflikter er en naturlig del af alle relationer, men ved at have tanke for trappens udvikling kan man bedre sørge for positive udfald fra konflikter og en bedre relation.

Når man er opmærksom på de tidlige tegn på konflikter, kan man tage skridt til at tackle uoverensstemmelser og uenigheder, før de vokser sig større. Det er dog vigtigt at bemærke, at konflikttrappen er et redskab, og det kræver empati, forståelse og konstruktiv kommunikation for at håndtere konflikter effektivt.

En tidlig indsats kan dog ofte bidrage til at undgå eskalering og bevæge sig mod en mere positiv løsning på konflikten.Hvad er en konflikt?

For at bruge konflikttrappen er det selvfølgelig også vigtigt at vide hvad en konflikt egentlig er. En konflikt er en situation hvor der opstår uenighed eller uoverensstemmelse mellem to eller flere parter. Konflikter kan altså opstå både mellem to mennesker, men også mellem grupper eller organisationer.

Konflikter er en helt naturlig del af dét at være menneske og dét at have følelser, meninger og interesser. Konflikter kan også både have positive og negative udfald. De kan føre til ændringer i tilstande, tanker og følelser, men i værste fald kan de resultere i splittelse og tab af relationer. Derfor kan konflikttrappen være et godt redskab til at hjælpe én på vejen til at undgå de fatale konsekvenser, konflikter kan medføre.Hvad er forskellen på en konflikt og en diskussion?

Det er vigtigt at forstå forskellene mellem konflikter og diskussioner, da det kan hjælpe os med at vælge den mest hensigtsmæssige tilgang til at håndtere situationer og fremme sund kommunikation og forståelse mellem parterne. En konflikt og en diskussion er to forskellige former for interaktion, der involverer forskellige niveauer af spænding og mål. 

Konflikter indebærer

Konflikter kan kort fortalt forklares som en interaktion ladet af svære følelser som ofte medfører frustration og en mangel på ansvar og evne til at lytte til den anden. I konflikter vil kommunikationen oftest være kendetegnet ved forsvar, anklager og mangel på bevidsthed om den andens sindstilstand. I værste tilfælde kan konflikter medføre splittelse og tabte relationer.

Diskussioner indebærer

En diskussion er modsat konflikter præget af en interesse for den andens ord, synspunkter og input. Formålet med diskussioner er en udvidet horisont eller en bedre forståelse, hvilket generelt vil sige, at diskussioner ikke på samme måde er ladet af frustration, forsvar og angreb. Diskussioner vil ofte fokuseres på et mål om enighed, beslutninger eller opbyggelse af stærkere relationer.Kan konflikttrappen bruges i livet med børn?

Selvom konflikttrappen måske virker til at være fokuseret omkring nogle lidt mere komplicerede dele og en form for emotionsbevidsthed man måske ikke ofte forbinder med børn, kan konflikttrappen absolut bruges i samspil med børn.

Effektiv konflikthåndtering indebærer at identificere og forstå årsager til konflikten og nå til tilfredsstillende løsninger for begge parter der indgår i konflikten. Hvis du giver dit barn muligheden og autonomien til, selv at reflektere og diskutere, kan børn typisk også godt være konstruktive og i kontakt med deres indre, det kræver dog mere tålmodighed end det generelt gør med voksne.

Selvom børn ikke nødvendigvis forstår de helt dybe og komplekse komponenter af konflikttrappen, kan den tilpasses og skabe et visuelt billede på konflikten, der absolut kan fungere i samspillet med børn. Hvordan bruges konflikttrappen med børn?

Det er vigtigt at man bruger enkle ord og visuel stimuli når man skal arbejde med børn. Børn er ofte meget intuitive og nysgerrige, dog er de endnu ikke på et punkt hvor meget komplekse og dybdegående forklaringer vil være tilfredsstillende. Man kan eventuelt bruge eksempler fra barnets egen dagligdag i sine forklaringer, på denne måde kan de bedre relatere til begreber.

Ved at introducere børn for konflikttrappen kan de lære at genkende tidlige tegn på konflikter og lære mere konstruktive måder at håndtere dem på. Det kan hjælpe børn med at udvikle bedre kommunikationsfærdigheder, empati og evnen til at løse konflikter på en fredelig måde, hvilket er vigtigt for deres personlige og sociale udvikling.

Ved at tale om konflikttrappen kan voksne og børn lære bedre kommunikationsfærdigheder, så de kan udtrykke deres behov og bekymringer på en mere respektfuld og effektiv måde.

Husk, at børn skal støttes og vejledes i at forstå konflikter og kommunikere følelser på en hensigtsmæssig måde. Voksne spiller en afgørende rolle i at skabe et trygt og støttende miljø, hvor børn føler sig hørt og respekteret, hvilket er afgørende for en bedre kommunikation og konflikthåndtering.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?

Vil du gerne lære mere om dit barns tilknytningsmønstre og hvordan du kan spille en rolle i deres ti...

Laura Norén 23-08-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90