Kommunikations rolle i livet med børn

Af Laura Norén 24-08-2023
Kommunikations rolle i livet med børn

Kommunikation er en super vigtig del af dit og dit barns liv. Kommunikation findes nemlig alle steder og i alle aspekter af interaktion med andre. At lære gode kommunikationsfærdigheder kan fremme dit barns udvikling og styrke jeres relation. Ydermere kan kommunikationsfærdigheder hjælpe dit barn til at navigere i verden og omkring andre mennesker, samt trives både socialt, akademisk og personligt.

Et barn med gode kommunikationsfærdigheder bidrager til en god relation mellem barn og forældre og hjælper dem med at trives i samspil med andre. God kommunikation kan også have indvirkning på dit og dit barns forhold, fordi det kan hjælpe dig til at opnå en dybere forståelse af dit barns og deres tanker og følelser.

På denne måde kan gode kommunikationsfærdigheder bidrage til at du på bedst mulig vis kan støtte dit barn i deres tryghed og personlige udvikling. Læs med her og lær mere om god kommunikation i forskellige aspekter.  



Hvad er god kommunikation?

God kommunikation er en effektiv og klar udveksling af information mellem personer, hvor budskabet forstås tydeligt af modtageren. Det indebærer aktiv lytning, respektfuld dialog og evnen til at udtrykke sig klart og præcist for at undgå misforståelser. God kommunikation er også baseret på empati og evnen til at tilpasse sin kommunikationsstil til forskellige situationer og modtagere.



Er der forskellige former for kommunikation?

Der findes forskellige former for kommunikation. Når man tænker på kommunikation, tænker man måske ofte på verbal kommunikation eller på kommunikation, men kommunikation er mange ting og findes i alle former for interaktion, der sker mellem en afsender og en modtager.

Hver form for kommunikation har sine egne styrker og anvendelsesområder, og evnen til at beherske forskellige kommunikationsformer er afgørende for at opbygge vellykkede relationer. Kommunikation er altså én af de vigtigste byggesten i relationer, vidensdeling og interaktion.

Kommunikation sker hele tiden omkring os, uden at vi tænker over det. At kommunikere er vigtigt på mange måder. Lad os nu kigge på forskellige former for kommunikation. 



Former for kommunikation 

  • Verbal kommunikation
    Verbal kommunikation omfatter alle former for mundtlig kommunikation. Altså inkluderer verbal kommunikation ord, sprog og lyde der bruges til at udveksle information. Altså er verbal kommunikation både samtaler,  diskussioner, taler og telefonopkald.

  • Skriftlig kommunikation
    Denne form for kommunikation sker gennem skriftlige midler som breve, e-mails, sms’er og også ting såsom artikler og rapporter. Denne form for kommunikation kan være vigtig både i hverdagen, hvor man ikke ser hinanden eller i forhold til vidensdeling og distribuering af information. 

  • Nonverbal kommunikation
    Dette er kommunikation, der ikke involverer ord, men snarere udtrykkes gennem kropssprog, ansigtsudtryk, gestikulering og øjenkontakt. Især med børn der endnu ikke har udviklet sprog, kan nonverbal kommunikation spille en vigtig rolle i forhold til at forstå og kommunikere med dit barn.

  • Symbolsk kommunikation
    Denne form for kommunikation bruger symbolske tegn, billeder, grafer, diagrammer og ikoner til at formidle information uden at bruge ord.

  • Digital kommunikation
    Digital kommunikation foregår via elektroniske midler som sociale medier, chatbeskeder, videoopkald og onlineforums. Denne form for kommunikation oplever vi ofte i vores hverdag og spiller en stor rolle i vores digitaliserede samfund. 



Forældres rolle i kommunikationsfærdigheder

Som forælder spiller du en afgørende rolle i at udvikle gode kommunikationsfærdigheder hos dit barn. Derfor vil, hvordan du selv kommunikerer, have stor indflydelse på, hvorvidt de kan udvikle gode kommunikationsevner. Derfor er det altid vigtigt at væbne sig med tålmodighed og lytte aktivt til dit barn.

Ved at vise interesse, sikrer du at dit barn ønsker at udvikle gode kommunikationsfærdigheder, idet de føler sig set og hørt. At vise interesse og lytte aktivt viser dem også, at deres mening er værdifuld, og det opmuntrer dem til at udtrykke sig mere åbent.

God kommunikation giver også dit barn mulighed for at føle sig hørt og forstået, hvilket styrker jeres forhold og tillidsforhold. Når de føler sig trygge ved at dele deres tanker med dig, vil de være mere tilbøjelige til at søge rådgivning og dele deres problemer, hvilket giver dig mulighed for at hjælpe dem på en mere effektiv måde.



Hvordan har man god kommunikation med børn?

  • Lyt aktivt
    Giv dit barn din fulde opmærksomhed, når de taler, og vis interesse for deres tanker og følelser.

  • Vær åben og tilgængelig
    Skab et trygt og tillidsfuldt miljø, hvor dit barn føler sig komfortabelt ved at dele deres tanker og bekymringer med dig.

  • Brug anerkendende kommunikation
    Ros og anerkend dit barn for deres præstationer og indsats for at styrke deres selvtillid, på denne måde kan de føle sig mere sikre i deres kommunikation.

  • Vær tålmodig
    Lad dit barn udtrykke sig frit, selv hvis det tager tid eller er gentagende.

  • Vær en rollemodel
    Vis respektfuld og hensigtsmæssig kommunikation i dine egne interaktioner, da børn ofte lærer af, hvad de ser.

  • Spørg åbne spørgsmål
    Stil spørgsmål, der opfordrer til mere end et ja eller nej svar, så dit barn føler sig opfordret til at udtrykke sig mere dybtgående.

  • Lær at læse deres kropssprog
    Nogle gange kan børn have svært ved at udtrykke sig verbalt, så vær opmærksom på deres kropssprog og følelser.



Hvorfor er kommunikation vigtigt?

Generelt spiller kommunikation en afgørende rolle i børns udvikling, da det fremmer deres intellektuelle, følelsesmæssige og sociale vækst, samtidig med at det bygger stærke bånd mellem børn og de voksne omkring dem.

Når børn føler sig hørt og forstået, styrker det deres selvtillid og evne til at udtrykke sig selv på en sund og positiv måde. Gennem kommunikation kan børn udtrykke deres følelser, tanker og behov, hvilket hjælper dig som forælder med at forstå og imødekomme deres krav.

Når børn kommunikerer, udfordres deres sprogfærdigheder og kognitive evner, hvilket fremmer deres tankeprocesser og ordforråd. Kommunikation er derfor nøglen til at etablere og opretholde sociale forbindelser med jævnaldrende og voksne, hvilket er afgørende for børns sociale udvikling.

Gennem samtaler og dialoger lærer børn at løse problemer og konflikter på en konstruktiv måde.  Når børn lærer at kommunikere klart om farlige situationer eller bekymringer, øges deres chancer for at forblive sikre og veltilpasse.



Hvilken rolle spiller kommunikation i børns udvikling?

  • Sproglig udvikling
    Ved at have gode kommunikationsvaner med dit barn bliver de udsat for et rigt sprogligt miljø, der fremmer deres ordforråd, grammatik og talefærdigheder, hvilket er afgørende for deres sproglige udvikling.

  • Kognitiv udvikling
    Kommunikation udfordrer dit barns kognitive evner og tankeprocesser. Gennem samtaler og dialoger får de mulighed for at tænke, analysere og udvikle deres akademiske og intellektuelle selv.

  • Social og følelsesmæssig udvikling
    God kommunikation giver dit barn mulighed for at udtrykke deres følelser, behov og bekymringer, hvilket hjælper dem med at forstå og håndtere deres følelser bedre. Det fremmer også evnen til at forstå andres følelser og opbygge sunde relationer med andre.

  • Selvtillid og selvudtryk
    Når dit barn føler sig hørt og forstået i deres kommunikation med dig, styrker det deres selvtillid og evne til at udtrykke sig selv på en positiv måde.

  • Problemløsning
    God kommunikation giver dit barn værktøjer til at løse problemer og konflikter effektivt. De lærer at udtrykke deres synspunkter og lytte til andres perspektiver, hvilket fremmer en konstruktiv tilgang til problemløsning.

  • Kreativitet og fantasi
    Kommunikation giver dit barn mulighed for at udtrykke deres kreativitet og fantasi gennem fortællinger, leg og rollespil.

  • Akademisk præstation
    Gode kommunikationsevner er afgørende for succes i skolen, da børn bedre kan forstå og formidle information, hvilket er essentielt for deres akademiske præstation.

  • Empati og forståelse
    Kommunikation hjælper dit barn med at udvikle empati og forståelse for andre. Når de lærer at lytte og forholde sig til andres perspektiver, bliver de mere medfølende og respektfulde over for andre.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90