Det kan godt føles nervepirrende at skulle starte i gymnasiet. Men vi kan måske hjælpe dig med at komme godt i gang. Her er 5 ting, som vil give dig den bedste start på en fantastisk tid.
Måske du netop er startet i gymnasiet efter sommerferien. Du glæder dig helt sikkert til at møde nye mennesker, sjove fester og selvfølgelig en masse skolearbejde! Men det kan være en stor omvæltning at skifte fra folkeskole til gymnasiet, så det er helt forståeligt, hvis du også er en smule nervøs!
Her er 5 tips til at komme godt fra start på gymnasiet:
1 Vær åben!
Måske skal du starte i en klasse uden, at du kender nogen af de andre på forhånd eller måske savner du bare vennerne fra efterskolen helt vildt. Husk derfor på, at dine nye klassekammerater kan blive lige så gode venner som dem fra din tidligere skole, men det kræver selvfølgelig, at du er åben, snaksaglig, nysgerrig og positiv - så skal du nok få en masse nye venner!
2 Bliv set!
I gymnasiet er klasserne ofte store med mere end 30 elever i hver. Måske kommer du fra en folkeskoleklasse, hvor I kun var mellem 15-25 elever og du er derfor vandt til, at læreren kender dit navn, dine styrker og dine svagheder. Sådan er det ikke altid i gymnasiet. I gymnasiet er du nødt til at sige mere i timerne, række hånden op, når du kan svaret og deltage aktivt i timerne. Meld dig til at fremlægge, sæt dig forrest i klassen og tal klart og tydeligt. På den måde vil læreren helt sikkert huske dig!
3 Lektier!
Når du starter i gymnasiet, kan det virke enormt overvældende med alle de lektier man får for. Læs 30 s. i historie, 20 i dansk og øv dig på at forklare formlen for 2. gradsligninger. Sørg derfor for at planlægge allerede inden studiestart, hvordan du vil holde styr på de mange nye lektier. Du kan enten bruge din telefon eller computer, andre kan bedre lide at bruge en analog kalender. Mangler du eller dit barn yderligere hjælp til lektielæsningen, så download vores gratis e-bog: : Sådan motiverer du dit barn til bedre lektielæsning. I kan også læse mere om motivation og lektier i vores blogindlæg: Sådan giver du motivationen et kærligt skub.
4 Kom til tiden!
Det lyder måske som en selvfølge, men når man i gymnasiet siger, at du skal komme til tiden, så menes der ikke hverken 2 eller 5 minutter for sent. På mange gymnasier får man nemlig fravær for hele timen, selv hvis du kommer 5 minutter for sent. Og hvis du ikke kommer til tiden i en længere periode, kan du godt vinke farvel til gymnasiet, for meget fravær kan i værste fald lede til, at du bliver smidt ud.
5 Udvalg!
I gymnasiet er der rig mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og nye venner uden for klassen! På de fleste gymnasier vil der være mulighed for at melde sig ind i en masse forskellige udvalg; festudvalget, gallaudvalget, medieudvalget, skiudvalget, skoleavisen og mange flere. At melde sig ind i et udvalg ser både godt ud på CV’et og er super sjovt!
Læs mere om gymnasiestart i vores gratis e-bog: Hemmeligheden bag den bedste gymnasiestart.