Hvad kan jeg blive? Om valg af uddannelse

Af Ruben Samuel Sørensen 14-01-2020
Hvad kan jeg blive? Om valg af uddannelse

Skal du til at beslutte, hvilken videregående uddannelse, du skal tage? Finder du det svært og uoverskueligt på grund af alle mulighederne? Er du bange for at vælge forkert? Hvis du kan nikke genkendende til disse udsagn, kan dette indlæg måske være dig behjælpeligt.

Snak med andre

Står du og er helt blank på valg af uddannelse, kan det være en god idé at snakke med dine venner og din familie om det. Dine nærmeste kender dig godt, så de har måske derfor nogle forslag til, hvad de tror, du vil være god til og kunne lide. Husk at være åben overfor alle de forslag, de kommer med, i stedet for at afvise dem uden at tænke videre over, om det faktisk måske kunne være noget for dig.

Test dig selv

Der findes masser af karrieretests på nettet, og selvom det kan ske, at de kommer med resultater, der er helt hen i vejret i forhold til, hvad du ellers lige går og overvejer, kan de stadig være en hjælp. Testene stiller nemlig spørgsmål til, hvad der interesserer dig, og hvad der vil være vigtigt for dig, når du skal søge et job. På den måde bliver du tvunget til at overveje nogle ting, du måske ikke har overvejet før. Og hvem ved – måske bliver du introduceret til en helt ny uddannelse, du ikke vidste, eksisterede?

Prøv eksempelvis karrieretesten på fremtidenerdin.dk, eller prøv nogle af ug.dk’s værktøjer såsom “jobkompasset”, “uddannelseszoom”, “adgangskortet” og “min gymnasievej”.

Benyt dig af uddannelsesinstitutionernes tilbud

Hvis der er en uddannelse, du har i tankerne, men er usikker på, om den er noget for dig, er det heldigt, at rigtig mange videregående uddannelser har op til flere tilbud til tvivlerne.

Studiepraktik, åbent hus og konceptet “Studerende for en dag” er alle tilbud, der åbner op for, at du kan snuse til uddannelsen og måske snakke med nogle af de studerende. På den måde kan du nemt danne dig et indtryk af, hvordan det er at gå på netop dén uddannelse, uden at du har bundet dig til noget. Besøg eventuelt flere forskellige uddannelser, så du kan sammenligne dem og blive be-/afkræftet i, om du bevæger dig i den rigtige retning.

Kend dine begrænsninger

Selvom du selvfølgelig skal følge dine drømme og vælge den uddannelse, du føler, er rigtig for dig, kan det dog være praktisk at overveje, hvor dine svagheder og mangler ligger, når du kigger efter uddannelse.

På de videregående uddannelser er der ofte nogle krav, du skal opfylde for at blive optaget, så det er en god idé at undersøge, om du opfylder disse. Har du snittet, de rigtige fag på de rigtige niveauer osv. for at blive optaget på uddannelsen?

Er dit snit ikke højt nok, kan du på langt de fleste videregående uddannelser søge ind på kvote 2 (læs, hvordan du gør her), og har du ikke de fag, der kræves for at komme ind på en bestemt uddannelse, er der mulighed for at læse disse op på diverse suppleringskurser (læs hvor og hvordan disse udbydes her).

Udover de lidt mere formelle krav til et bestemt studie er det også en god idé at overveje dine kompetencer. Vil du eksempelvis være læge, kan vejen blive meget hård og udfordrende, hvis du finder biologi og kemi svært, ligesom det nærmest er et must at være god til og kunne lide at arbejde med mennesker, hvis du vil være SOSU-assistent. På samme måde kan det være dig en fordel at undersøge undervisningsformen, hvis du står og overvejer en særlig universitetsuddannelse. Mange universitetsuddannelser kræver nemlig, at du er klar på at modtage fx forelæsninger, akademiske tekster og/eller undervisning på engelsk.

Finder du pludselig ud af, at du står og overvejer en uddannelse, der kræver noget af dig, som du er bange for, du ikke opfylder, eller som ikke fanger din interesse, skal du måske overveje en ekstra gang, om du er sikker på, at det nu er den rigtige uddannelse for dig, eller om du skal søge i en anden retning.

Tag en pause

En undersøgelse fra 2017 foretaget af Danmarks Evalueringsinstitut viste, at unge helt ned i 8. klasse føler et pres over valg af uddannelse, hvilket måske egentlig ikke er så mærkeligt igen, når vi tager indretningen af vores samfund i betragtning. Vi skal være de klogeste og de dygtigste, og det skal helst ikke gå for langsomt. Men på trods af samfundets forventninger til nutidens unge mennesker, kan det være en god idé at tage lidt afstand fra al tænkeriet og lade inspirationen komme til dig. Det kan nemlig godt være frustrerende og stressende at gå og tænke over uddannelsesvalg, hvis ikke man føler, man nærmer sig en afklaring – og nogle gange kommer svaret faktisk helt af sig selv.

Du kan eventuelt overveje at tage et sabbatår, hvor du får mulighed for at mærke efter, hvad du kunne lide ved skolen, og hvad der ikke var et hit. Er det kemitimerne, det at være omgivet af mange mennesker eller de kreative fag, du kigger tilbage på med størst glæde? På den måde kan du navigere i, hvilken retning du måske skal kigge, når det handler om valg af uddannelse. Udover at give dig et frirum fra lektielæsningen og afleveringerne, kan et “friår” også åbne op for muligheden for at opleve verden og at lære dig selv lidt bedre at kende. Alt dette kan også være med til at svare på de spørgsmål, du går med. Vi har skrevet et indlæg omkring alle fordelene ved et sabbatår her

Måske har du allerede prøvet al ovenstående og er stadig helt blank på, hvad du godt kunne tænke dig at beskæftige dig med de næste år. I så fald er det vigtigt at huske på, at det er de færreste, der rent faktisk ender op med det job, de havde sat sig i tankerne, da de var yngre. Det er helt okay ikke at vide, hvad man vil bruge resten af livet på og tage tingene i et roligt tempo, og det er også helt okay at ombestemme sig hen ad vejen!

 

Når du så har valgt din videregående uddannelse, og er kommet ind, så kan det være en idé at læse vores indlæg omkring hvordan du kommer bedst fra start. 

Kilder

Danmarks Evalueringsinstitut: Unge føler tidligt pres over valg af uddannelse

Din Studievej: Find den rigtige uddannelse

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Sådan får du en god studiestart
Sådan får du en god studiestart

Nu er det ved at være tid. Det er snart et nyt skoleår. Ligegyldigt om du starter du på STX, HF, ska...

Ruben Samuel Sørensen 16-08-2016
Kom godt fra start i gymnasiet
Kom godt fra start i gymnasiet

Det kan godt føles nervepirrende at skulle starte i gymnasiet. Men vi kan måske hjælpe dig med at ko...

Caroline Dreyer 12-08-2020
Efterår og studiestart: Sådan får du det bedste ud af situationen
Efterår og studiestart: Sådan får du det bedste ud af situationen

De fleste elever og studerende kan nok nikke genkendende til, at september er lidt streng. Sommerfer...

Ruben Samuel Sørensen 13-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90