Lektielæsning: Sådan giver du motivationen et kærligt skub

Af Ruben Samuel Sørensen 18-03-2019
Lektielæsning: Sådan giver du motivationen et kærligt skub

Man kan hjælpe sit barn med lektielæsning på mange måder. Én måde er at sætte sig ned og hjælpe barnet aktivt med lektierne. Her skal vi kigge nærmere på en anden måde, hvor du i løbet af dagen kan gøre nogle ting for, at dit barn bliver klogere og får lidt nemmere ved lektierne. Det er alle de små ting, som udgør den store forskel i sidste ende.

1. Lektielæsning: Vær et forbillede for dit barn

Det lyder måske logisk, men det har afgørende betydning for dit barns motivation og lyst til lektielæsning. Du skal vise, at du udfører dine pligter og står inde for dit ord. Du skal være et forbillede både ift. pligter og lektielæsning. Du skal vise og forklare, hvor vigtigt det er at læse og bruge den viden, man opnår. Hvis du har nogle bøger stående på hylderne og liggende rundt omkring i huset, skabes der et miljø, som opfordrer til læring og læsning. Som forbillede er din vigtigste opgave at vise, hvordan læsning kan være sjovt.

2. Lær dit barn om informationssøgning til lektielæsning

At kunne finde informationer og litteratur er en afgørende evne at have, uanset i hvilken retning ens uddannelsesliv går. Det kan derfor være en rigtig god idé at lære dit barn basale færdigheder inden for søgning af internettets og bøgers uendelige informationsmuligheder. Dit barn kommer til at gøre brug af internettet og informationssøgning uanset hvad, så det handler om at få skabt et stabilt og sikkert grundlag for det.

Hvis du har lidt yngre børn, kan du lære dem, hvordan man bruger Google. I kan f.eks. finde svar på et spørgsmål, som dit barn har. En smart ting kan være at bruge en form for sikkerhedsfunktion, så dit barn ikke kan komme ind på ubehagelige sider. Google har sin egen funktion ”SafeSearch”, og der findes masser af andre gratis løsninger.

Hvis du har lidt ældre børn, som godt kan finde ud af basale søgemåder, kan du hjælpe dit barn med at være kildekritisk. I kan søge nogle informationer og undersøge spørgsmål som:

–          Hvem er forfatteren til denne side?

–          Hvilket årstal er informationen udgivet?

–          Har forfatteren en interessekonflikt i emnet?

–          Er det en troværdig hjemmeside?

–          Er der kildehenvisninger, når forfatteren skriver om fakta?

Hvis I f.eks. ikke kan finde forfatteren til teksten, eller siden er meget sjusket stillet op med mange stavefejl, så er det sandsynligvis en utroværdig kilde.

3. Benyt hverdagens situationer til læring

Der opstår mange situationer i hverdagen, hvor du kan skabe nysgerrighed hos dit barn. Dette kan måske lære barnet at interessere sig for ukendte emner, hvilket kan øge lysten til lektielæsning og ny viden. Hvis dit barn udviser interesse for f.eks. blomster, så kan I gå en tur, hvor du lærer dit barn mere om blomster. Her kan I også søge informationer om emnet sammen. Du skal vise, at du også kan blive klogere på emnet.

Du kan også aktivt skabe nysgerrighed hos dit barn ved at bruge åbne spørgsmål. Spørgsmål som ”Vidste du, at…” kan åbne op for helt nye samtaler, som gør dit barn klogere og skaber mere nysgerrighed.

Her forleden sad jeg i toget og overhørte, hvordan et barn på omkring 10 år begyndte at snakke om kvadratmeterpriser i forskellige boligområder. Den viden stammede tydeligvis fra en samtale, som barnet havde overhørt eller været en del af i hjemmet.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre
Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre

Lektier er en del af de fleste skoler og noget du vil støde på som både elev og forældre. I dette in...

Elisabeth Lysholm Olsen 19-12-2022
Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre
Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre

Lektier er en del af de fleste skoler og noget du vil støde på som både elev og forældre. I dette in...

Ruben Samuel Sørensen 19-10-2017
10 råd: Sådan motiverer du dit barn til læring
10 råd: Sådan motiverer du dit barn til læring

Skolen er vigtig både for dit barns intellektuelle og sociale udvikling, men dit barn har også brug...

Ruben Samuel Sørensen 24-10-2018
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90