Få styr på nerverne omkring studiestart

Af Ruben Samuel Sørensen 19-08-2016
Få styr på nerverne omkring studiestart

Nu er vi ved at være nået til den tid af året, hvor man begynder i skole igen. Dette kan godt virke lidt skræmmende, hvis man starter på et nyt studie, om det så er STX, HTX, HHX eller HF. Studiestart kan være noget af en omvæltning. Ofte fordi det er meget anderledes at starte på en gymnasial uddannelse til forskel for folkeskolen. Men det betyder ikke at du skal lade dig slå ud på forhånd og være urolig for hvad fremtiden bringer.

En studiestart med blandede følelser

Personligt startede jeg på STX med blandende følelser. Jeg var ikke kommet ind på min første prioritet. Jeg var faktisk slet ikke kommet ind på nogle af mine prioriteter. Jeg endte derfor på et gymnasie jeg aldrig havde hørt om før. Så da jeg mødte op på gymnasiet den første dag, ene og alene, var jeg ikke helt sikker på om det overhovedet var noget jeg ville. Men jeg havde taget en beslutning om at give studiestart en chance. Jeg mødte op med et åbent sind og en positiv tilgang til min situation.

Det viste sig at være en rigtigt god beslutning. Jeg endte med at have det pisse fedt på det gymnasium og mødte en masse fantastiske mennesker! Så på den måde var det held i uheld at jeg endte et helt andet sted end planlagt. Men jeg var selv meget urolig for udfaldet. Derfor vil jeg gerne dele nogle af de erfaringer jeg gjorde mig ved min studiestart.

Det var hårdt!

Jeg vil ikke lyve. De første par dage var utroligt hårde, selvom det var super spændende på samme tid. Ved studiestart, er man er konstant ”på” og hele tiden i kontakt med nye mennesker. Det kan godt være utroligt udmattende. Især hvis man er dårlig til at huske navne ligesom mig, eller ikke kender nogen i forvejen. Men husk på at gymnasiet er helt nyt for alle de mennesker du møder, så der er ikke nogen grund til at være nervøs. I er alle i samme båd og det hjalp mig utroligt meget at tænke på, efter at være blevet introduceret til 25 nye mennesker som min klasse bestod af.

Derudover er der også en masse aktiviteter i starten af året. Det er rigtigt godt at deltage i så mange som muligt (rettere, så meget man kan overskue at deltage i). Når man går på gymnasiet er det vigtigt at have det godt og passe på sig selv. Det hjælper utroligt meget at have et godt socialt netværk, som kan holde humøret højt, når der er mange afleveringer og eksaminer i sigte. Så brug ekstra tid og gør en ekstra indsats på at lære dine klassekammerater at kende! Det er oplagt at gøre ved studiestart, hvor der oftest er flere muligheder for dette.

Fra studiestart til hverdag

Der går desværre ikke lang tid før hverdagen starter og introdagene er ovre. Generelt går det hele hen og bliver lidt mindre spændende. Det er i denne periode det er en rigtigt god ide at komme ind i nogle gode rytmer. Så man kan følge med i alt det gymnasiet indebærer, uden at føle sig vildt stresset.

Det er en god idé at tage noter i timerne i stedet for at sidde og lave alt muligt andet på computeren eller telefonen. Det er helt okay at føle sig distraheret engang i mellem, men lad det ikke tage overhånd! Derudover er det også en rigtigt god ide at deltage aktivt i undervisningen og række hånden op engang imellem, særligt omkring studiestart. På den måde, ved lærerne hvem du er og det kommer til at have en god indflydelse på dine mundtlige karakterer!

Prøv at lade være med at udskyde dine afleveringer til ”sidste øjeblik”, så du ender med at sidde med flere opgaver end du kan rumme. Prøv at planlægge din tid, så du stadig har tid til alt det sjove, såsom at være sammen med venner eller tage til fester! Det er en hårfin balance at finde, men efter et stykke tid, er jeg sikker på at du nok skal finde ud af, hvad fungerer bedst for dig.

Sidst men ikke mindst: NYD DET! Det kan være rigtigt hårdt at gå på gymnasiet, men det er det værd! Det er en fed tid, hvor man udvikler sig rigtigt meget. Så selvom der er meget at lave og det til tider virker uoverskueligt, så glem aldrig at der er lys for enden af tunnelen og at det hele nok skal lykkedes. Huen skal du nok få på!

Rigtig god studiestart.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Sådan får du en god studiestart
Sådan får du en god studiestart

Nu er det ved at være tid. Det er snart et nyt skoleår. Ligegyldigt om du starter du på STX, HF, ska...

Ruben Samuel Sørensen 16-08-2016
Hvad kan jeg blive? Om valg af uddannelse
Hvad kan jeg blive? Om valg af uddannelse

Skal du til at beslutte, hvilken videregående uddannelse, du skal tage? Finder du det svært og uover...

Ruben Samuel Sørensen 14-01-2020
Kom godt fra start i gymnasiet
Kom godt fra start i gymnasiet

Det kan godt føles nervepirrende at skulle starte i gymnasiet. Men vi kan måske hjælpe dig med at ko...

Caroline Dreyer 12-08-2020
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90