En forældreguide til særligt sensitive børn

Af Laura Norén 23-08-2023
En forældreguide til særligt sensitive børn

Hvordan hjælper du dit særligt sensitive barn til en tryg hverdag? Læs med her og få en dybere indsigt i hvordan du bedst muligt kan gøre en forskel for dit barn, og sikre dig at de har en tryg og behagelig hverdag. Særligt sensitive børn kan have nogle udfordringer i form af overstimulering og hypersensitivitet. Derfor kan du som forældre her få nogle tips til hvordan du bedst muligt hjælper dit barn.

Dét at være særligt sensitiv er ikke kun en udfordring. Som særligt sensitiv har du ofte en masse gode forudsætninger for at være både struktureret og detaljeorienteret - det er alt sammen et spørgsmål om tryghed og balance.

Hvis du har et særligt sensitivt barn, kan en udfordring også være skolegang. Hos GoTutor sætter vi værdi i at skabe et trygt læringsrum for de individuelle elever. Én af fordele ved ting såsom 1-1 undervisning er, at der kommer udtrykkeligt fokus på den enkelte elevs behov. Dette kan også være en fordel i relation til særligt sensitive børn.

I den nære relationelle undervisning, kan der lægges vægt på, at dit barn ikke bliver overstimuleret og at deres behov bliver mødt korrekt. GoTutor tilbyder blandt andet lektiehjælp i dansk. En del af fokus vil også være at have tanke for dit barns individuelle behov. Hvis ikke dette er et behov, kan du bare læse videre i dette opslag og lære mere om særligt sensitive børn.

Dette opslag er skrevet af en ansat hos GoTutor med baggrund i psykologisk teori, dog ikke en uddannet psykolog. Det følgende opslag skal derfor læses med tanke for at udvide sin horisont og viden, men ikke som klinisk og professionelt materiale. Hvis du ønsker professionel hjælp og råd, skal du derfor søge læge eller psykolog. 



Hvad er særligt sensitive børn?

Særligt sensitive børn kender du måske også som højt sensitive børn. Dette er en betegnelse, der beskriver en bestemt personlighedstype eller karaktertræk. Særligt sensitive børn kan i deres udvikling opleve problemer i forskellige kontekster, såsom sociale, idet de hurtigt bliver overstimulerede, kvag deres sensitivitet . Disse børn er nemlig mere følsomme over for stimuli i deres omgivelser og oplever verden mere intensivt end andre børn.



Hvad kendetegner særligt sensitive børn?

Alle børn er forskellige og ethvert barn vil opleve verden forskelligt. Dette gælder også særligt sensitive børn. Det er derfor altid vigtigt at huske på, at dit barn ikke nødvendigvis passer på alle karakteristika eller stemmer overens med, hvad du måske førhen har relateret til, at være særligt sensitiv. Det er derfor vigtigt at huske på, at børns individualitet stadig er en del af dem og adskiller dem fra hinanden på tværs af forskellige sensitiviteter eller udfordringer. Vi kan dog opstille nogle generelle karakteristika der generelt kan kendetegne særligt sensitive børn. De følgende karakteristika er nogle der kan findes bredt i og særligt forbindes med højt sensitive børn:

  • Dyb refleksivitet

  • Stærke følelser

  • Stor empati

  • Øget fornemmelse for detaljer

  • Øget chance for overstimulering

  • Behov for struktur



Er det en lidelse at være særligt sensitiv?

At være særligt sensitiv er ikke en sygdom eller en lidelse, men snarere en naturlig variation i personlighedstyper. Det er vigtigt at forstå, at sensitivitet er en del af den enkeltes personlighed, ikke noget der gør dit barn forkert eller besværligt. Særlig sensitivitet er heller ikke noget, der som sådan helbredes eller behandles. Dog skal du som forælder til et særligt sensitivt barn være opmærksom på, om dit barns sensitiviteter bliver altoverskyggende. Hvis dette er tilfældet, kan du søge professionel hjælp og på denne måde tilegne dig nogle sunde værktøjer der kan hjælpe dit barn. 



Hvilke udfordringer kan der være for særligt sensitive børn?

Mens særligt sensitive børn kan have unikke behov og udfordringer på grund af deres følsomhed, er det vigtigt at anerkende og støtte deres individuelle forskelligheder. Mange særligt sensitive børn har en række styrker som følge af deres dybe tænkning, empati og opmærksomhed på detaljer. Dog kan der, i følge af deres kvaliteter, være nogle udfordringer. Deres dybe refleksionsniveau kan eksempelvis resultere i selvbevidsthed, men også en tendens til at overtænke ting. Deres stærke følelser gør, at de kan blive overstimulerede og overvældede heraf.

De kan også opleve forstærkede følelsesmæssige reaktionsmønstre. Dog har særligt sensitive børn også ofte en stærk empatisk følelse og er yderst sensitive over for andres følelser og behov. Særligt sensitive børn har også en høj sans for detaljer, hvilket gør at de ofte bider mærke i detaljer, andre ikke gør. Slutteligt har særligt sensitive børn som oftest et stort behov for rutiner og struktur, hvilket også kan hjælpe på, at de ikke bliver overstimulerede og overvældede med indtryk, der forstyrrer deres indre verden.



Hvilke behov har særligt sensitive børn?

Som forælder til et særligt sensitivt barn, er det vigtigt at være opmærksom på dit barns behov og så vidt som muligt, at du forsøger at skabe et trygt miljø, ved at tilpasse deres omgivelser og rutiner på en måde, der understøtter deres trivsel. Særligt sensitive børn har nogle særlige behov på grund af deres øgede følsomhed over for stimuli og deres dybere måde at opleve verden på. Nogle af de ting der kan være fordelagtige at overveje og implementere i hverdagen, når du skal støtte dit særligt sensitive barn kan være de følgende:

  • Ro og tid til at genoplade
    Særligt sensitive børn kan blive overvældet af for meget stimulering og har brug for tid til at trække sig tilbage og genoplade deres energi. Derfor kan det være gavnligt at du giver dit barn regelmæssige pauser i rolige omgivelser og sørge for, at de har mulighed for at trække sig tilbage.

  • Anerkende og støtte dem i deres følelser
    Særligt sensitive børn kan have mere intense følelsesmæssige reaktioner Derfor har mange særligt sensitive børn brug for støtte til at forstå og håndtere deres følelser. Det kan være nyttigt at give dem redskaber til at udtrykke og regulere deres følelser på en sund måde.

  • Faste rutiner
    Hvis du har et særligt sensitivt barn, ved du måske allerede at faste rutiner og forudsigelige hverdagsmønstre kan være gavnligt og givende for dit barn. Rutiner og forudsigelighed kan være beroligende for særligt sensitive børn. Derfor er det en fordel at have faste rutiner samt at give dem varsel om ændringer, hvis dette er nødvendigt. På denne måde kan de føle sig mere forberedte og trygge i ændringer. 

  • Miljømæssig tilpasning 
    Særligt sensitive børn kan være følsomme i forhold til sensorisk stimulering. Det vil sige, at særligt sensitive børn hurtigt kan blive overvældede af ting såsom støj, lys og stærke farver. Derfor kan det være rigtig hjælpsomt at skabe et miljø, der er tilpasset deres behov. Det vil sige at du kan hjælpe dit barn og reducere overstimulering ved blandt andet undgå høje lyde eller skabe et roligt hjørne, hvor de kan trække sig tilbage.

  • Positiv forstærkning
    Særligt sensitive børn kan være meget opmærksomme på detaljer og har ofte en stærk fornemmelse for retfærdighed. De reagerer godt på positiv forstærkning og anerkendelse af deres styrker og præstationer. Derfor kan det være en god ting at du opmuntrer dit barn og anerkender dem.

  • Empatisk støtte
    Som forælder til et særligt sensitivt barn oplever du måske, at dit barn har en meget udviklet empatisk evne. Særligt sensitive børn er generelt meget følsomme over for andres følelser. Derfor kan det være godt, som forælder til et særligt sensitivt barn kan du hjælpe dem til at lære at sætte sunde grænser og håndtere egne og andres følelser på en konstruktiv og hensigtsmæssig måde.

    Deres sensitivitet over for andre, kan nemlig resultere i, at de lægger meget vægt på hvordan andre har det. På denne måde bruger de ekstremt meget energi ved at give så meget opmærksomhed til andre. Derfor er det en fordel, at hjælpe dit særligt sensitive barn til at udvikle grænser. 

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?

Vil du gerne lære mere om dit barns tilknytningsmønstre og hvordan du kan spille en rolle i deres ti...

Laura Norén 23-08-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90