Vidste du, at: 1/3 af alle gymnasieelever overvejer at droppe ud af gymnasiet?

Vidste du, at: 1/3 af alle gymnasieelever overvejer at droppe ud af gymnasiet?

I efteråret 2018 foretog Børne- og Undervisningsministeriet en trivselsundersøgelse blandt 83.000 elever på gymnasiale uddannelser. Resultaterne kom frem i efteråret 2019, og af denne fremgår det, at 1/3 af gymnasieeleverne har overvejet at droppe ud af gymnasiet før tid. 

Alarmklokkerne skal lyde

"Når en tredjedel siger, at de overvejer at droppe ud, så skal alarmklokkerne lyde i det politiske landskab". Sådan siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. I trivselsundersøgelsen bliver gymnasieeleverne spurgt, om de i det daværende skoleår (efteråret 2018) havde haft seriøse overvejelser om at droppe ud; og svarene ser ud som følger: 

 

 

Blot 69 % svarer, at de ikke har haft sådanne overvejelser. De resterende 31 % har af hhv. faglige, sociale og/eller personlige årsager overvejet at droppe ud af gymnasiet. Tallet er ganske højt og kan skyldes flere forskellige aspekter; manglende trivsel og et stort forventningspres er to af årsagerne, der kan og bør sættes fokus på. Mange unge har i dag store forventninger til egne evner og præstationer; ordet '12-talspige' er sågar blevet optaget i den danske ordbog, og hver sommer læser vi artikler om topstuderende med skyhøje gennemsnit. Gymnasieeleverne på STX blev spurgt om følgende spørgsmål: 

  • Hvor ofte føler du dig presset pga. af egne krav og forventninger til skolearbejdet?

 

Hele 2/3 af de adspurgte gymnasieelever føler sig tit eller meget tit presset i deres skolearbejde. Hos GoTutor mærker vi også, hvordan gymnasieeleverne ofte oplever et pres ift. lektier og afleveringer, og det afspejles i skoledagen. Det er selvfølgelig en god ting at sætte sig faglige mål og stræbe efter de gode præstationer, men det handler om balance; hvis forventningerne til egne evner bliver for høje, kan det have en negativ effekt på skolegangen. 

Det kan være fordelagtigt at arbejde på den tankegang, man kører med omkring sit skolearbejde; hvis man slipper forventningerne og gør sit bedste (men uden det formål, at man absolut skal have en høj karakter), så vil hjernen langsomt give slip på det pres, der kan være forbundet med skolearbejdet. Hos GoTutor arbejder vi med at skabe trivsel og selvsikkerhed omkring skolearbejdet – det handler om at opnå motivation til at lære og dygtiggøre sig, fordi man selv gerne vil, og ikke fordi man føler sig presset til det. 

Har du eller dit barn overvejet at droppe ud af gymnasiet? Så tal sammen om problemet og se, om og evt. hvordan det kan løses. Måske er gymnasiet ikke den rette hylde, måske skal forventningerne blot skrues ned, eller måske skal der professionel hjælp til for at få styr på det eller de fag, der særligt udfordrer. Læs mere om problematikkerne i kilderne nedenfor. 

Kilder:

https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/Reports/1831.aspx

https://www.dr.dk/nyheder/indland/trivselsmaaling-hver-tredje-gymnasieelev-overvejer-droppe-ud

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet
Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet

Lige som voksne, så kan et barn gå igennem en periode, hvor det er i dårlig trivsel. Børn siger det...

Stress: Giv dit barn en roligere hverdag
Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

De senere år er der sket en stigning i antallet af børn og unge med symptomer på stress i Danmark. V...

5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid
5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid

Teenager og selvtillid: I de svære ungdomsår kan selvtilliden lide et knæk. Den øgede bevidsthed om,...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90