Værd at vide: Studieretningsprojekt

Værd at vide: Studieretningsprojekt

Hvis du efter sommerferien er startet i 3.g, så vil du højst sandsynligt allerede i september blive sat i gang med de indledende øvelser til din SRP. Selvom opgaven ligger langt fremme i tiden, så er der gode grunde til at begynde allerede nu.

Hvis du allerede nu begynder at gøre dig overvejelser omkring valg af fag og emne, så bliver du formentlig også ekstra opmærksom i undervisningen. Du vil helt sikkert begynde at bide mærke i relevante emner og teorier, ligesom du har mulighed for at tilrette dine noter fra undervisningen. På den måde har du allerede nogle af de første byggesten til din opgave, når den skal skrives.

Praktisk omkring studieretningsprojekt

Det er godt at have styr på kravene til opgaven inden du går i gang.

Helt overordnet handler det om, at du skal vise din underviser og censor, at du behersker den påkrævede viden inden for valgte fag. Derudover skal du vise, at du er i stand til selv at finde, udvælge og anvende relevant materiale. Du skal vise, at du kan fordybe dig inden for et udvalgt område, og at du på faglig og struktureret vis kan formidle din viden videre. Samtidig bliver der selvfølgelig set på, om du besvarer din problemformulering fyldestgørende. Det vurderes i bedømmelsen, om du skaber gode rammer for din besvarelse, og om din skriftlige fremstilling har det faglige niveau, som der kræves.

Din underviser vil helt sikkert give en gennemgang af dette inden I starter op, og du har selvfølgelig også muligheden for at få vejledning undervejs. Men er du alligevel i tvivl, er det en god idé også at gennemlæse de krav til SRP’en, som ligger på ministeriets hjemmeside.

Vælg noget, der interesserer dig

Vælg et emne, som virkelig interesserer og afspejler dig!

Det kan måske lyde smart at skrive dit studieretningsprojekt om USAs udenrigspolitiske mål. Det er også rigtig fint, hvis det har din interesse. Men hvis du er mere interesseret i film og tv, så vil jeg råde dig til at genoverveje dit valg. Prøv at tænke kreativt og brug dine egne interesser, når du vælger emne. Du vil helt sikkert kunne finde en god vinkel, der gør det muligt for dig at benytte din eventuelle tv-afhængighed til din opgave. Husk selvfølgelig på, at dit emne skal kunne tilpasses to fag, som du har mulighed for at skrive din opgave i.

En af fordelene ved at vælge emne ud fra interesse er, at du er motiveret, og at du måske ligefrem finder læsestoffet spændende. Herudover har du allerede en eller anden form for viden inden for emnet. Som eksempel vælger du måske at arbejde med serien Game of Thrones brud med det klassiske regelsæt inden for genren og betydningen af dette. Det gør du, fordi du er hel vild med universet og syntes, at debatten omkring netop dette virker interessant. Det er ikke sikkert, at du er særligt meget inde i selve debatten. Men du kender universet og fortællingen godt. Du har sikkert også allerede dine egne holdninger og forestillinger. Dette betyder, at du ikke behøver at sætte dig ind i helt ukendt materiale.

Dette betyder selvfølgelig ikke, at du ikke skal beskæftige dig med anden litteratur eller bliver helt fri for teorier m.v.. Men det betyder, at du allerede har en god bund for dit fremadrettede arbejde.

PAS PÅ!

Vær sikker på at dit emne ikke er for smalt eller uudforsket. En opgave som denne handler ikke om at opfinde den dybe tallerken. Den handler om at vise din underviser, at du kan bruge de metoder, teorier og modeller du har lært. Ligeledes at du kan flette din viden fra forskellige fag sammen eller har komplet forståelse inden for valgte fag. Du vil derfor have brug for at inddrage en større vifte af anden litteratur omkring valgte emne. Det er vigtigt at du inden du tager en endelig beslutning, undersøger om der er materiale nok til at skrive en opgave. Gå eventuelt på biblioteket og spørg om de kan hjælpe dig med at søge materiale til din opgave. Dette vil meget hurtigt give dig et overblik over dine muligheder.

Ligeledes skal du være opmærksom på, at det er vigtigt at du kan holde dig objektivt til debatten. Ønsker du at inddrage egne holdninger skal dette ske i din diskussion og holdningen skal være fagligt underbygget.

God skrivelyst derude!

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Svært fag og store udfordringer? Sådan kan du forbedre dig!
Svært fag og store udfordringer? Sådan kan du forbedre dig!

På et eller andet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igennem et svært fag; det kan være ma...

Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine...

Spis dig klog i eksamensperioden – disse fødevarer hitter!
Spis dig klog i eksamensperioden – disse fødevarer hitter!

Spis dig klog: Sådan gør duI en travl eksamensperiode kan det være nemt at ty til de hurtige løsning...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90