Du kender det sikkert godt: ”Jeg burde virkelig gå i gang nu, men jeg skal liiiige tjekke Facebook, tjekke mails, rydde op eller se ét til afsnit af en serie på Netflix”. Det er så nemt at finde på overspringshandlinger, når man skal lave noget skolerelateret arbejde. Kan man overhovedet undgå overspringshandlinger? Det mener jeg, at man kan, hvis man planlægger sine pauser.
Jeg har altid været rigtig dårlig til at undgå overspringshandlinger. Om jeg så har skulle lave lektier, skrive en større opgave eller har været midt i en læseferie, så har jeg altid kæmpet en brav kamp mod overspringshandlingerne. Og er der noget værre end at befinde sig i denne passive tilstand, hvor du hverken får lavet noget skolerelateret eller holder helt fri?
Efter at have kæmpet i mod overspringshandlinger i folkeskolen, og især i gymnasiet, var det først på mit studie, jeg fik et fantastisk råd af min underviser: ”Tillad dig selv at holde fri”.
Vi har brug for afveksling
Mange har tendens til at tænke ”jeg skal læse hele dagen i dag”, ”jeg kan ikke være social den kommende tid, fordi jeg har læseferie” osv. og lad os indse det, der er ingen der arbejder 100% fokuseret over en længere periode. Vi har brug for afveksling, hvilket ofte resulterer i overspringshandlinger, som i værste tilfælde ender med at eskalere.
Overspringshandlingen – den dårlige pause
Overspringshandlinger er i virkeligheden ikke godt for nogen. Det er en form for pause, men en pause med konstant dårlig samvittighed. Du ved, at du burde lave noget andet, end det du rent faktisk foretager dig.
Overspringshandlinger starter ofte en ond cirkel: når du først er begyndt at lave noget andet, er det svært at finde tilbage til koncentrationen du får dårlig samvittighed du kan ikke tillade dig at lave noget andet, men du kan heller ikke komme i gang, med det du skal du bliver mere og mere passiv og så ender du med at sidde og stirre ind i din computer en hel dag uden at lave noget som helst nyttigt. Og hvad godt er der ved det? Hvorfor så ikke tillade dig selv at holde fri og lave noget helt andet?
Vær realistisk
Det er videnskabeligt bevist at hjernen kan koncentrere sig i ca. 45-50 minutter ad gangen. For nogle er det mere, og for andre er det mindre. Er du inde i en god rytme med opgaveskrivningen så bliv endelig ved. Men er du gået i stå, og sidder og stirrer ud i luften, så hold en pause! Når du tillader dig selv at lave noget helt andet for en stund, løsriver du dig samtidig fra den ovennævnte passive tilstand, hvor du hverken laver det ene eller det andet.
Gå ud og lav noget andet, måske bare i 10 minutter, det er nok til, at du får fornyet energi og mod på at fortsætte arbejdet.
Beløn dig selv med en pause
Pausernes varighed kan variere, lige fra 10 minutter til en time eller fri resten af dagen. Brug pauserne som belønning for dit hårde arbejde. Sig til dig selv: ”Den næste times tid læser jeg koncentreret, og derefter holder jeg en pause”.
Når du har fastlagt en pause, kan du motivere dig selv til at arbejde koncentreret over et afgrænset tidsrum, og derefter holde fri med god samvittighed.
Hvornår du arbejder? Planlæg derefter!
Hver person arbejder bedst på forskellige tidspunkter. Hvis du arbejder rigtig godt om morgenen, så begræns dine pauser der. Hold korte pauser for ikke at bryde den gode rytme.
Det er vigtigt når du planlægger dine pauser, at du lægger dem på tidspunkter, hvor du ved, at de vil være nyttige. Hvis du har svært ved at koncentrere dig om aftenen, så sørg for at lave noget om dagen, så du kan tillade dig at holde fri senere.
3 ting du opnår ved at planlægge dine pauser:
1) En mere intens og koncentreret arbejdsproces
2) Mere energi, overskud og glæde i hverdagen
3) Du kan vinke farvel til overspringshandlingerne og den dårlige samvittighed.