Sikken blæsevejr – brug det til at udfolde jeres kreativitet!
Den danske sommer er over os, og det betyder i høj grad blæst! Modvind på cykelstierne, vild bølgegang og flyvende havetrampoliner kan være nogle af de mere irriterende gevinster ved den kraftige blæst. Men vi har fundet nogle sjove aktiviteter, der udfordrer børnenes kreativitet og gør blæsevejret til en leg for hele familien.
“Blæsten kan man ikke få at se.
Det’ der ikke no’et at gøre ve’.
Men når møllen rigtig svinger
rundt med sine store vinger,
så’ det let at gætte at det blæser”
Sådan lyder første vers af den kendte børnesang “Blæsten kan man ikke få at se” og ganske rigtigt, blæsten kan man ikke se, men når møllens vinger svinger kan man føle den og lave energi. I dette indlæg får du tips og tricks til at udfordre dine børns kreativitet evner samt muligheden for at lære dem en smule om grøn energi, når I sammen bygger en vindmølle af papir.
Vindmøllen
Vindmøller har eksisteret i mange århundrede. I gamle dage blev de brugt til at male korn til mel og senere til at drive maskiner. Siden begyndelsen af 1900-tallet har vi i Danmark bygget vindmøller til energiproduktion.
Danmark er foregangsland for udviklingen af vindmøller og førende inden for brugen af vedvarende energi, som eks. vindenergi. Der er i dag flere end 4.000 vindmøller i Danmark, heraf står flere end 500 i havet. Energien opstår, når vinden får møllens vinger til at dreje rundt.
Sådan bygger du din egen papir-vindmølle
Det skal du bruge:
- Et kvadratisk stykke papir, eks. 20×20 cm
- En blyant eller lignende
- En tegnestift
- En tynd pind eller et pap-sugerør
- Materialer til at dekorere vindmøllen med, eks. glimmer og farver
At bygge en papir-vindmølle kræver formentlig lidt forældrehjælp. I starter med at klippe et kvadratisk stykke papir. Skal møllen farvelægges, er det en god idé at gøre det nu, før møllen foldes. Klip et par centimeter ind i papiret fra hvert hjørne, og fold derefter spidserne ind mod midten. Saml dem med en tegnestift og sæt tegnestiften i pind på bagsiden.
For at hjælpe børnene på vej kan I med fordel se denne video, hvor samlingen bliver nøje gennemgået. https://youtu.be/Bwv3WVarfC4
Så snart papir-vindmøllen er færdig, kan I tage den med ud og holde den op mod blæsten. Den skal vende med den flade side mod blæsten. Er der ikke helt vind nok, kan man altid puste den igang. God fornøjelse!
Mangler du ideer til sjove lege i det danske blæsevejr? Så læs fx vores indlæg om dragebygning lige her!