Sådan slipper du af med din eksamensangst

Af Ruben Samuel Sørensen 16-05-2017
Sådan slipper du af med din eksamensangst

I dette blogindlæg vil jeg grundigt gennemgå, hvordan du slipper af med din eksamensangst. Jeg var selv meget eksamensangst engang, og det forhindrede mig i at få gode karakterer. Her har jeg lavet en samlet guide til, hvordan du slipper helt af med din eksamensangst for altid.

1. Anerkend din frygt

Det første, du skal gøre, er at indse, at du har en frygt for eksamen. Det er ikke nok, at du delvist står ved det. Du skal stå 100% ved, at du er eksamensangst, og at du er klar til at gøre noget ved det. Når først du har besluttet dig og været ærlig over for dig selv, så er du klar til at tage skridtet mod at komme af med din eksamensangst for evigt.

2. Spørg dig selv: “Hvad er det værste, der kan ske?”

Her skal du spørge dig selv: “Hvad er det værste, der kan ske?”. Det er et irriterende spørgsmål, som andre sikkert har stillet dig før. Du skal ikke bruge spørgsmålet til at få det bedre med din eksamensangst. Nej, du skal bruge det til at finde ud af, hvad du specifikt frygter ved eksamen. Er det et dårligt resultat? Er det at sige noget forkert? Er det at fremlægge foran andre mennesker?

Prøv at svare helt præcist på, hvad det er, du frygter, og bliv ved med at spørge dig selv, indtil du har fundet helt ind til kernen af din angst. En ven eller veninde kan måske hjælpe dig i processen.

3. Skriv din angst ned

Når du har fundet ind til kernen af din frygt, skal du skrive den ned. Skriv den ned på et stykke papir, så du altid har den liggende. Frygt og problemer virker nemlig meget mindre betydelige og mere overskuelige, når de er skrevet ned. Det tvinger dig også til at sætte præcise ord på, hvorfor du er angst. Skriv en præcis sætning: “Jeg er eksamensangst, fordi jeg er bange for at …”.

Lige inden du skal op til eksamen, hjælper det også at skrive din frygt ned. F.eks. 10 minutter før du skal op, kan du skrive ned, hvorfor du er angst. Flere studier har vist, at det hjælper mod eksamensangst.

4. Leg, at du er til eksamen

Et af de vigtigste psykologiske skridt, når man skal behandle angst eller frygt, er at møde sin frygt. Så det skal du gøre! Du skal lade som om, du er til eksamen. Sæt dig alene ved et skrivebord og fremlæg om et emne. Bare kør derudad, som om det var en eksamen.

Du kan prøve at optage dig selv, eller øve med en ven, for at få mest ud af det. Når du har fremlagt et par gange, vil du indse, at det ikke er så slemt, som det var første gang.

5. Meditation eller 4-7-8 metoden

Der er mange forsøg, der har vist, at meditation kan hjælp for en række mennesker, der er meget nervøse. Meditation behøver ikke være den klassiske skrædderstilling på en græseng, men du kan prøve bare at sidde på en stol, fokusere på din vejrtrækning og lade tankerne flyde.

Noget andet, du også kan bruge, er 4-7-8 metoden. Du kan bruge metoden, når du føler dig meget nervøs, f.eks. inden du skal til eksamen. Man trækker luft ind gennem næsen i 4 sekunder, holder vejret i 7 sekunder og puster ud gennem munden – langsomt – i 8 sekunder.

6. Brug motion

Hvis du ikke dyrker motion, så kom i gang! Forsøg har vist, at mennesker der dyrker motion, har højere hjerneaktivitet og generelt klarer sig bedre. Hvis du ikke er den store motionist, så kan du nøjes med at gå en lille tur, inden du skal til eksamen. Selv den mindste smule form for motion har vist sig at aktivere hjernen mere, end hvis man har siddet stille.

7. Visualisér situationen

Visualisering bruges af næsten alle topatleter og topperformere. Visualisering går ud på, at du skal forestille dig eksamenssituationen. Oplev den i dit hoved. Prøv at forestille dig det hele: Hvad har du på af tøj? Hvordan er lugten i lokalet? Hvordan har du det? Hvad tænker du på? Hvad ser dine øjne? Hvad føler du med dine hænder?

Jo mere præcis en visualisering du laver, jo nemmere bliver det for dig, når du skal op til den rigtige eksamen. Hjernen har nemlig svært ved at skelne mellem virkelighed og fiktion, når du skaber en realistisk situation i dit hoved. Derfor dæmper det også din angst.

8. Forbered dig på at fejle

Der er mange, der simpelthen blot er angst for at fejle. Altså at sige noget forkert eller ende i en situationen, hvor man ikke kan svare. Det bedste, du kan gøre for at mindske din eksamensangst, er at skrive de spørgsmål ned, som du er bange for at blive stillet. Skriv ned, hvilke situationer du er bange for, og lav så bagefter en liste med løsninger: Hvad ville du kunne gøre i situationen?

Et generelt råd er, at hvis du ender i en situationen, hvor du taber tråden, så hold 2 sekunders pause og lige få fokus igen. 2 sekunder lyder som lang tid, og det kan føles som meget for dig, men det vil føles som absolut ingenting for censor og lærer. Det er bedre lige at samle fokus og sige nogle rigtige ting, end at sige en masse forkert og blive overvældet.

9. Vær tålmodig

Til allersidst vil jeg blot huske dig på, at det tager tid at komme af med sin eksamensangst. Det kræver øvelser, lidt ubehagelige situationer og gentagelser. Hvis du dedikerer dig 100% til de tips, jeg har givet her i indlægget, så er jeg overbevist om, at du nok skal komme din angst til livs.

Jeg vil ønske dig al held og lykke med at komme af med din eksamensangst.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Effektiv planlægning af din læseferie
Effektiv planlægning af din læseferie

Maj måned og dage med timelange seancer i larmende stilhed i lufttætte gymnastiksale, kun brudt af i...

Ruben Samuel Sørensen 12-04-2015
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer

Der er mange faktorer, der spiller ind, når censor og eksaminator skal diskutere og beslutte din kar...

Ruben Samuel Sørensen 23-05-2017
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine...

Ruben Samuel Sørensen 24-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90