Mobning i klassen: Hvordan kan man forholde sig?

Af Ruben Samuel Sørensen 02-03-2020
Mobning i klassen: Hvordan kan man forholde sig?

Mobning kan være svært at håndtere som forælder; både hvis barnet bliver mobbet, og hvis hun eller han selv mobber. For hvordan skal man forholde sig derhjemme, når barnet er i et fællesskab oppe i skolen, der ikke fungerer? Hvor ligger ansvaret, hvis der er mobning i klassen? 

I sagens natur er det et hårdt emne, for når det kommer til børnenes og elevernes trivsel, er der mange følelser i spil. Derfor er det vigtigt at huske nogle kernepunkter, når I snakker om mobning derhjemme og med skolen:

  • Børn er aldrig onde
  • Mobning handler ikke om de enkelte børn, men om klassekulturen
  • Børn, der mobber, er selv utrygge eller bange for at blive udelukket

Danske forskere understreger, at grunde til mobning ikke ligger hos de enkelte børn, men om dynamikkerne og den kultur, der er i klassen. Altså hvilke hierarkier, der er på spil, og om børnene er trygge i klassefællesskabet. Hvis de ikke er det, har det alvorlige konsekvenser (både hos børn og unge).

Nina Hein siger til Magasinet Skolebørn, at ”den nyeste forskning peger på, at det er kulturen i klassen, der er afgørende for, om mobning finder sted eller ej”. Derfor understreger hun også, at man ikke bør fokusere på at finde den ansvarlige for mobningen, men derimod tager ”barnets perspektiv alvorligt og samarbejder om en løsning”.

Det er trygt at være med

Hvorfor mobber børn? Ifølge Nina Hein handler mobning ikke om individer og personlighed hos børnene, men derimod om den dynamik, der er i klassen. Derfor er det vigtigt, at både lærere og forældre er opmærksomme på deres indflydelse på sammenholdet i klassen. For eksempel kan det være uhensigtsmæssigt at bruge første- og andenvælger-principper i fodbold og at tale dårligt om andre elever foran eller med sine egne børn. I stedet bør man fokusere på, at alle føler sig inkluderede.

Utryghed og frygt for at blive holdt udenfor skaber dårlig klassedynamik. Hvis man så kan skabe noget sikkerhed ved fx at skabe et sammenhold om, at der er nogle, man ikke kan lide, kan det skabe en kortvarig tryghed i dét fællesskab. Det påpeger forsker ved Aarhus Universitet, Dorte Marie Søndergaard, til Magasinet Skolebørn.

Angsten bunder ifølge hende i, at man som menneske altid er afhængig af at være med i en flok med andre mennesker. Når flokken ikke er et trygt sted at være, eller man er bange for at lukkes ude, opstår der mobning. Børn mobber altså ikke, fordi de er onde. De mobber, fordi de mangler tryghed og fællesskab, og det kan mobning skabe en følelse af for dem, der mobber. For en kort stund.

Hvad kan jeg gøre?

Det kan være rigtig hårdt at finde ud af, at ens barn mobber andre børn. Hvordan skulle mit kærlige og uskyldige barn kunne finde på så grimme ting? Her er det igen vigtigt at huske, at det ikke kun er barnet eller dig som forælder, der bærer skylden. Til gengæld er det også meget vigtigt ikke at fornægte, at det kan ske, at dit barn er med til at mobbe et andet barn.

Mobning finder sted, når børn er bange for ikke at være med i fællesskabet. Derfor er det en god ide at sætte jer/dig med barnet og snakke om det. I kan hjælpe ved at være venlige og lyttende. Undgå en anklagende tone. Gentag, hvad barnet fortæller, så hun/han ved, at I/du lytter og forstår. Fortæl barnet, at det, han/hun føler, er ok (selvom reaktionen måske er forkert). Det gør barnet trygt at vide, at hun/han bliver hørt.

Tag situationen og det, barnet fortæller, alvorligt. Snak med klassens andre forældre og med skolen. Sker mobning, er det ikke et problem, som I/du behøver stå med alene: Klassen er et fællesskab, og der bør være et samarbejde om at gøre det til et trygt sted at være. Det samme gælder, hvis dit barn er offeret. Tag hende/ham alvorligt, og lyt. Snak med skolen og de andre forældre, og husk, at de andre børn ikke er ”skurke” – det er fællesskabet, der er noget galt med. Og en god klassekultur kræver fælles indsats.

 

Kilder

Magasinet Skolebørn, Hein: 

http://www.skoleborn.dk/maj_2014/mobbede-born-svigtes.html  

http://www.skoleborn.dk/maj_2014/tema-mobning.html

Magasinet skolebørn, Søndergaard: 

https://skoleborn.dk/mobning-hvorfor-er-det-stadig-et-problem/

Her kan du læse mere om, hvad du kan gøre, hvis dit barn mobber: 

http://www.skoleborn.dk/maj_2014/brevkasse-foraldre.html

Og hvis der er mobning i skolen: 

https://bornsvilkar.dk/devoksnesansvar/gode-raad-naar-der-er-daarlig-trivsel/

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?

Vil du gerne lære mere om dit barns tilknytningsmønstre og hvordan du kan spille en rolle i deres ti...

Laura Norén 23-08-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90