Leg og læring – sjove, spændende og lærerige lege til børn

Af Ruben Samuel Sørensen 17-07-2017
Leg og læring – sjove, spændende og lærerige lege til børn

Skal det være kedeligt at lære nyt? Absolut ikke! Der findes en masse sjove og spændende lærerige lege for børn, hvor de ikke nødvendigvis selv er klar over, at de lærer noget – de har det bare sjovt! Det er muligt at træne alle sanser og øve sig i alle skolefag. Her er to eksempler på leg og læring, som både er sjove og meget lærerige for barnet:

1. Leg og læring med gætteleg 

Til denne leg skal der være mindst 2 personer med – I kan sagtens være flere. Den ene skal tænke på noget bestemt, fx et dyr, en ting eller et begreb. De andre skal gætte, hvad der tænkes på. Personen giver én oplysning ad gangen, og sværhedsgraden skal mindskes for hver oplysning, sådan at første oplysning er meget generel, hvorefter der præciseres mere og mere. Fx: Den kan findes i haven.

Nu skal de andre gætte, hvad personen tænker på. Turen går på skift, og når alle har gættet, skal der gives en ny oplysning. Man kan fx gætte på, at det er et træ. Det er det ikke, så der gives en ny og lidt lettere oplysning: “Den er farverig”. Sådan kører legen, indtil det bliver gættet, at jeg fx tænkte på en blomst.

Ved denne leg træner barnet både sproglig opmærksomhed og analyse. De lærer at kategorisere begreber og at bevæge sig fra overbegreber til underbegreber. Samtidig lærer børnene en masse om analyse, hvor man antyder et begreb uden at nævne selve begrebet. Dette er gode redskaber at have, når børnene fremover skal lære om tekstanalyse.

2. Tegn og gengiv til leg og læring

Til denne leg skal I være to personer. Barnet skal nu tegne noget, som kun barnet må se. Det kan fx være et dyr, et mønster eller et fantasimonster! Hvis I vælger at tegne mønstre, er det en god idé at bruge en lineal og måske en passer, som kan gøre tegningerne mere præcis – hermed trænes der også en masse sjov matematik! Når tegningen er færdig, skal barnet gengive, hvordan den ser ud. Den anden person skal så tegne det, barnet gengiver. Ligner tegningen den, som barnet har lavet?

Ved denne leg træner barnet fx rumlig forståelse, geometri og kommunikation. Den rumlige forståelse trænes i takt med, at barnet skal gengive tegningens elementer i forhold til hinanden. Samtidig trænes der geometri, når barnet skal gengive eventuelle mønstre og former. Til sidst trænes også kommunikation, når barnet skal angive præcist, hvordan tegningen skal se ud.

 

Kunne du tænke dig flere sjove og lærerige lege? Vi fandt inspiration fra voresborn.dk. Her kan du også finde den bog, som legene stammer fra – så er der en masse spændende aktiviteter for børn i alle aldre!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hjemmeskoling - alt du skal vide om hjemmeundervisning
Hjemmeskoling - alt du skal vide om hjemmeundervisning

Går du og overvejer, om du skal hjemmeskole dit barn via hjemmeundervisning? GoTutor har samlet alt,...

Signe Anna Bøe 06-02-2023
ADHD og lektielæsning: Sådan motiverer du dit barn med ADHD til at få lavet lektier
ADHD og lektielæsning: Sådan motiverer du dit barn med ADHD til at få lavet lektier

Vi kender det vel alle sammen. At lave opgaver, som er kedelige, kan være noget så krævende at motiv...

Ruben Samuel Sørensen 04-02-2020
Manglende koncentration: Fem grunde til, at dit barn har svært ved at holde koncentrationen
Manglende koncentration: Fem grunde til, at dit barn har svært ved at holde koncentrationen

Det kan være svært at holde koncentrationen til lektielæsning, særligt når vejret er godt og man hel...

Ruben Samuel Sørensen 22-03-2020
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90