Indflydelse - en forældreguide til balance

Af Laura Norén 24-08-2023
Indflydelse - en forældreguide til balance

Indflydelse er en vigtig del af børns udvikling. Som forælder kan det dog være svært helt at vide hvor meget indflydelse ens barn bør have på egne valg og beslutninger omkring deres liv - det er trods alt stadig børn der ikke altid tænker langt.

De fleste kender nok til det med, at børn ikke vil i skole eller hellere vil spille fodbold end at lave lektier. Lige på det punkt er det selvfølgelig vigtigt, at man som forælder har en vis overordnet indflydelse på sit barns liv og beslutninger.

I dette opslag vil vi kigge nærmere på, hvordan man bedst muligt kan skabe en balance i indflydelsen på sit barns liv og hvilke faktorer der spiller ind i dit og dit barns indflydelse og ansvar for eget liv. Læs med her og få et overblik over forskellige dele af indflydelse. Indflydelse og udvikling i børn

Dét at give dit barn indflydelse på deres eget liv og beslutninger er vigtigt i forhold til deres udvikling både socialt og selvstændigt. Indflydelse kommer i forskellige former og hvis du selv har et barn, bekymrer du dig nok ofte omkring hvorvidt dit barn bliver influeret på givende og vigtige måder. Dette kan dog også resultere i, at dit barn ikke får lov til selv at udvikle selvstændig beslutningstagning og individualitet.

Derfor er det vigtigt at du giver plads men også stadig har indflydelse på dit barn. Positiv indflydelse fra forældre eller andre autoriteter såsom lærere, kan nemlig hjælpe børn med at udvikle sig følelsesmæssigt, socialt og intellektuelt. Negativ indflydelse kan have omvendt virkning og påvirke dem på en skadelig måde. Derfor er det vigtigt at have en idé om hvordan indflydelse kan se ud samt at kunne skelne mellem for meget, for lidt og negativ versus positiv indflydelse.

Det er dog også vigtigt at notere, at man som forælder ikke kan være perfekt og altid vil begå nogle fejl. Dog kan man gennem research og kommunikation gøre sit absolut bedste og sørge for en god og tryg udvikling for sit barn. Former for indflydelse

 • Forældres indflydelse
  Som forælder kan du have positiv indflydelse på dit barns udvikling gennem støtte, engagement, god opdragelse og kærlighed.

 • Miljø
  Miljø har også indflydelse på dit barn. Hvis dit barn vokser op i et godt miljø med gode rollemodeller og omsorgsfulde relationer, kan det have en god indflydelse på deres udvikling og individualitet. 

 • Uddannelse
  Uddannelse spiller også en rolle i udviklingen. Det er vigtigt at hjælpe dit barn gennem indflydelse på deres skolegang. Her kan du sørge for at dit barn er motiveret og engageret gennem dit eget engagement i deres skolegang. 

 • Sociale medier
  Børns eksponering for medier og teknologi kan påvirke deres kognitive og adfærdsmæssige udvikling.

Dette er dog blot forskellige dele af hvad, der har indflydelse på dit barns udvikling. Dog skal det bemærkes at ingen af disse ting er isolerede og ofte sammensmeltes i forskellige arenaer af dit barns liv. Derfor har de alle en plads i dit barns udvikling.Hvad er negativ indflydelse?

Negativ indflydelse kan betyde flere ting men det kan blandt andet vise sig gennem indflydelse der påvirker dit barn på en skadelig eller uhensigtsmæssig måde. negativ indflydelse kan omhandle dårlige vaner, skadelige relationer, misbrug, negativt tankemønster eller dårlige livsstilsvalg.

Negativ indflydelse er ikke noget vi kan bebrejde specifikke mennesker for i dit barns liv, det kan komme fra flere forskellige kilder og derfor er det bedste man kan gøre at være opmærksom på sit barns adfærd idet negativ indflydelse kan skade dit barn både fysisk og emotionelt. Hvad er positiv indflydelse?

På den anden side refererer positiv indflydelse til handlinger eller faktorer, der har en givende og nærende virkning på dit barn. Positiv indflydelse kan fremme dit barns udvikling og evne til at skabe gode relationer. Positiv indflydelse kan vise sig gennem opmuntring, sunde adfærdsmønstre, motivation og gode akademiske præstationer samt sunde relationer. Positiv indflydelse kan hjælpe dit barn på deres rejse til en god og givende personlig udvikling og dermed følge dem ind i voksenlivet.

Derfor er det vigtigt at forsøge at have en positiv indflydelse på dit barns udvikling og rejse mod individualitet. Hvordan har jeg positiv indflydelse på mit barn?

 • Vær en kærlig og støttende forælder
  Vis dit barn kærlighed, anerkend deres følelser og vær støttende i deres interesser og mål.

 • Skab en tryg og tillidsfuld relation
  Opbyg tillid gennem åben kommunikation, lyt til dem, og vær tilgængelig, når de har brug for dig.

 • Vær et positivt rollemodel
  Vis gode adfærdsmønstre og værdier, som du gerne vil have, at dit barn skal efterligne.

 • Fremhæv dit barns styrker
  Du kan motivere dit barn til at udvikle deres interesser og styrker ved at give dem muligheder og ressourcer.

 • Sæt klare grænser og konsekvenser
  Skab en balance mellem kærlighed og regler. Forståelige og konsekvente grænser hjælper dit barn til at få føling for ansvar og konsekvenser.

 • Lyt aktivt
  Vær opmærksom og lyt aktivt til, hvad dit barn har at sige, uden at dømme eller afbryde.

 • Udforskning og læring
  Støt dit barns nysgerrighed og opfordr dem til at lære gennem leg og udforskning.

 • Vis interesse for dit barns liv
  Spørg ind til deres dag, interesser, og følelser for at vise, at du er engageret i deres liv.Hvorfor er børns egen indflydelse vigtig for udvikling?

 • Øget selvtillid
  Når børn får mulighed for at træffe beslutninger og tage ansvar for deres liv, opbygger de selvtillid og selvværd. De føler sig mere kompetente og i stand til at håndtere udfordringer.

 • Selvstændighed og ansvarlighed
  Gennem indflydelse på deres liv og beslutninger,  lærer dit barn at tage ansvar for deres handlinger og beslutninger. Det bidrager til at udvikle deres selvstændighed og forbereder dem på at håndtere fremtidige ansvarsområder.

 • Øget motivation og engagement
  Når børn får lov til at forfølge deres interesser og mål, bliver de mere motiverede og engagerede i det, de gør. Dette kan føre til større lyst til læring og personlig udvikling.

 • Bedre problemløsningsevner
  Ved at tage beslutninger og håndtere konsekvenserne lærer børn vigtige problemløsningsfærdigheder. De bliver mere i stand til at finde løsninger på udfordringer, de står over for.

 • Forbedret kommunikation
  Når børn får mulighed for at udtrykke deres ønsker og meninger, øges evnen til at kommunikere hensigtsmæssigt og effektivt. Dette er også vigtigt for evnen til at udvikle gode og sunde relationer.

 • Udforskning af identitet
  Gennem ansvar og indflydelse på egne livsveje kan dit barn lettere udvikle og udforske deres identitet. Ved selv at tage beslutninger lærer de sig selv mere at kende gennem fejl og sejre. De får på denne måde muligheden for at forme deres eget liv.Hvordan skaber man balance i indflydelse?

 • Kommunikation og samarbejde
  Vær åben for at lytte til dit barns ønsker og meninger. På denne måde lærer dit barn at diskutere og kompromittere på en sund måde. Dette er en god indflydelse, du kan have på dit barns udvikling af god kommunikation. 

 • Gradvis øget selvstændighed
  Du kan med fordel introducere mere ansvar gradvist som dit barn bliver ældre og mere refleksivt. På denne måde bliver det lettere at håndtere ansvaret og udvikle selvtillid samt ansvarlighed.

 • Regler og grænser
  Selvom det er vigtigt at give dit barn indflydelse på eget liv, er det også vigtigt at fastholde regler og grænser. Dette kan dog også være en del af at lære dit barn selv at sætte grænser. Samtidig giver det dit barn en fornemmelse for ansvar og konsekvenser. 

 • Passende rammer
  Lad dit barn tage beslutninger inden for passende rammer. Dit barn kan have indflydelse på sit liv gennem eksempelvis at vælge deres tøj, aktiviteter eller måltider inden for de fastsatte muligheder.

 • Respektér deres valg
  Selv hvis dit barn har andre meninger end dig, er det vigtigt at anerkende deres selvstændighed. På denne måde kan du vise at du værdsætter deres individualitet. 

 • Vær tålmodig
  Det kan tage tid for dit barn at lære at håndtere mere indflydelse. Vær tålmodig og tillad dem at tage små skridt i deres udvikling.

 • Find en balance mellem frihed og ansvar
  Giv dit barn frihed til at udforske, men vær også klar til at hjælpe dem med at tage ansvar for deres handlinger og beslutninger.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90