Hvad betyder et 7-tal?

Af Ruben Samuel Sørensen 14-05-2019
Hvad betyder et 7-tal?

Når der uddeles karakterark i løbet af året og censor afsiger sin dom til eksamen, er det normalt at være nervøs. Du vil selvfølgelig gerne gøre det så godt som muligt og har sat dine forventninger højt. Måske har du endda sigtet efter 12-tallet. Så når du kaster et blik ned over årskaraktererne eller kommer ud af eksamenslokalet og har fået et 7-tal, kan det virke skuffende.

Men sådan er der ingen grund til at have det. 7-tallet er nemlig den karakter, der skal uddeles til den gode præstation. Med andre ord er det ingen skam at få et 7-tal – det er faktisk noget, du skal være glad for.

 

Hvad betyder 7-trinsskalaens karakterer?

Karakterskalaen går hele vejen fra -3, den ringe præstation, og til 12, den fremragende præstation. Det er meget få, der får -3 og ifølge Undervisningsministeriets målsætninger er det faktisk også kun 10% af de karakterer, der uddeles, der skal være 12-taller. 7-tallet er derimod den mest almindelige karakter, som skal uddeles til 30% af alle danskstile, matematikeksamener m.m. (https://uvm.dk/-/media/filer/uvm/publikationer/erhvervsuddannelser/2007-gode-raad-til-arbejdet-med-7-trinsskalaen.pdf)

 

Alligevel kan 7 føles som en lidt mærkelig karakter. Når du får et 7-tal, kan du måske føle, at du hverken har ramt helt rigtigt eller helt forkert, og så kan det virke svært at finde ud af, hvad du skal gøre anderledes.

Uanset hvilken karakter, du får, er det vigtigt, at du ikke stirrer dig blind på tallet. For det meste får du noget feedback sammen med karakteren, og den skal du arbejde videre på. Hvis du ikke har fået noget feedback sammen med din karakter eller gerne vil have mere, kan du altid spørge din lærer.

 

Mange vil gerne have så gode karakterer som muligt, og midt i karakterræset er det nemt at tænke, at kun 10 og 12 er gode karakterer. Det kan virke som om, at du skal have et tårnhøjt karaktergennemsnit for overhovedet at komme videre på en ny uddannelse.

 

Men får du 7, skal du huske på, at det faktisk er den tredjebedste karakter. Et 7-tal betyder, at du er godt på vej og godt kan blive endnu bedre, hvis du vil. Og får man 7 eller mindre i snit, kan man stadig komme ind på langt de fleste uddannelser.

 

Et 7-tal er ikke verdens undergang

Går du i folkeskolen er du måske bekymret over, om du kan komme videre på en ungdomsuddannelse. Er det tilfældet, skal du huske på, at et 7-tal er mere end rigeligt til, at du kan komme ind på den uddannelse, du gerne vil.

Selv hvis du går efter at komme videre fra en ungdomsuddannelse og ind på en universitetsuddannelse med højt adgangskrav og f.eks. læse til læge, gør det ikke noget, at du får et 7-tal i ny og næ. Det ødelægger ikke din fremtid at få et 7-tal eller to.

 

Uanset hvad du vil studere eller arbejde som i fremtiden, er det kun dig selv, der kan bestemme, hvor ambitiøs du vil være. Det gælder også, hvis du endnu ikke har fundet ud af, hvad du gerne vil.

Nogle gange kan det føles som om, at der er et stort pres på dig for at du skal stræbe efter toppen af karakterskalaen. Men hvis du kan huske at fortælle dig selv, at det også er okay at få et 7-tal eller noget derunder, kan du lette lidt på det pres.

 

Fokuser på læring og glem tallet

Om du får 12, 10, 7 eller 4, er der altid plads til forbedring. Det er det, du bør fokusere på: at forbedre dig. Du bør ikke fokusere på, at dit 7-tal i årskarakter i fransk ødelægger din drøm om at læse psykologi om nogle år. Det eneste, der kommer ud af det, er at du panikker og bliver i dårligt humør.

 

I stedet skal du huske dig selv på, at et 7-tal er en god karakter, der uddeles til den gode, gennemsnitlige præstation. 7 er den mest almindelige karakter, og får du et 7-tal, betyder det, at du opfylder fagets mål. Men det betyder selvfølgelig også, at der er en del mangler.

 

Det er dem, du skal tage fat i. Slå koldt vand i blodet og lyt til den feedback, du får fra dine lærere. Der er ingen grund til at stirre dig blind på tallet og blive bange for dine fremtidsmuligheder. 7-tallet er en god karakter, der fortæller dig, at du er godt på vej.

 

Så hop lidt af karakterræset og fokuser på at være mere til stede i selve undervisningen i stedet for de tal, der sættes på din præstation. Og når der så en dag skal sættes tal på, er 7 en helt udmærket karakter at få.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Effektiv planlægning af din læseferie
Effektiv planlægning af din læseferie

Maj måned og dage med timelange seancer i larmende stilhed i lufttætte gymnastiksale, kun brudt af i...

Ruben Samuel Sørensen 12-04-2015
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer

Der er mange faktorer, der spiller ind, når censor og eksaminator skal diskutere og beslutte din kar...

Ruben Samuel Sørensen 23-05-2017
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine...

Ruben Samuel Sørensen 24-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90