Har du et barn, der netop holder læseferie? Måske det går lidt langsomt med læsningen. Måske er eksamensperioden vokset dit barn over hovedet. Som forælder kan det være svært at vide, hvad man skal stille op. Det er jo længe siden man selv havde læseferie. Børnene er blevet gamle nok til i nogen grad selv at bestemme. Det kan derfor ofte lede til konflikter, når man som forælder forsøger at blande sig. Men nogle gange kan det være rart med en hjælpende hånd – også selvom de ikke siger det!
Hvad end dit barn sløser med læsningen, eller du måske er bekymret for, at han eller hun er blevet for opslugt, så har vi samlet en række tips og tricks til, hvordan du kan hjælpe din teenager til den bedste læseferie.
1. Læg en plan
Læseferien er i fuld gang, og de første eksaminer er overstået. Nu er det tid til at løbe den sidste strækning inden mållinjen. Energien er måske ved at gå lidt af ballonen, og det er her, en plan kan hjælpe.
Sæt jer sammen og prioritér eksaminerne efter hvilke, der er sværest. Hvor der er behov for at sætte ekstra ind? Planlæg dagene op til en eksamen ud fra læsetid, pauser, sport og hvad der ellers fylder. Planen skal være ambitiøs og målrettet, men lad dit barn tage styringer her. Barnet ved bedst, hvordan han eller hun studerer mest optimalt, men udfordr dem, hvis deres plan er for u- eller overambitiøs.
Planen kan printes og hænges på køleskabet. Den kan også blot skrives ind i kalenderen. Det er som en aftale mellem jer, hvilket også betyder, at når du håndhæver den – så skal der ikke være sure miner.
2. Sæt rammen
Et godt studiemiljø er alfa og omega. Det kan være svært at løsrive sig fra arbejdet, vennerne og de sociale medier, men i denne tid er det nødvendigt for en stund. Hjælp derfor dit barn med at skabe et rum, hvor han eller hun ikke forstyrres af søskende, husdyr, tv, telefon eller andet.
Har du på den anden side et barn, der isolerer sig og studerer på overtid, så stik hovedet ind fra tid til anden eller vær i nærheden. Selvom de har nået en vis alder, så er det ofte en smule beroligende at have en forælder i nærheden, som man kan spørge til råds.
Uanset hvad er en sms fra mor eller far med et overvæld af emojis og et “alt vel?” aldrig noget, man er gået galt i byen med.
Du kan endda gå så langt som til at forberede lidt brain-food i køleskabet. Så bliver frokostpausen ikke endnu en hovedpine. Læs mere om mad til hjernen her
3. Snak om eksamen
Eksamen kan være en mystisk størrelse. Man har en formodning, eller måske en forventning til, hvad der venter, men der vil altid være noget ukendt omkring situationen. Det kan skabe nervøsitet og angst, som står i vejen for at kunne præstere sit bedste.
Er dit barn nervøs, så tag en snak om, hvad der skal ske. Lad barnet fortælle lidt om, hvad han eller hun forventer, der skal ske, og snak lidt sammen om hele forløbet. Nøglen er at forberede dit barn mest muligt, så der ikke opstår overraskelser, der bringer ham eller hende ud af kurs.
For nogle hjælper det at øve scenarier derhjemme. For andre vil det være nok at tale om det. Hvad end der virker, så sæt dig ind i formatet af eksamen, og hjælp til at få det afmystificeret.
Har du forsøgt at hjælpe, men uden held, så kan det være en idé at inddrage en hjælpende hånd. Hos GoKarakter tilbyder vi målrettede eksamensforløb, hvor vi tilknytter en underviser i netop det fag, dit barn har brug for. Læs mere om vores eksamenshjælp her