Følelser og deres betydning for balanceret udvikling

Af Laura Norén 24-08-2023
Følelser og deres betydning for balanceret udvikling

Følelser kan være en svær ting at definere og forstå. Følelser er komplekse og dynamiske størrelser, der hele tiden ændrer sig på baggrund af stimuli og kontekst. At udforske sine følelser er en vigtig del af personlig udvikling, og rejsen starter helt fra barnsben. Derfor er det også rigtig vigtigt at udforske følelser som en del af opdragelsen af børn.

Følelser kan man ikke undgå og de spiller en kæmpemæssig rolle i mental sundhed, relationsopbygning og adfærd. Det kan dog være svært helt at vide hvordan man skal forklare noget så komplekst til sit barn.

I dette opslag vil vi derfor kigge nærmere på hvordan du bedst muligt kan inddrage og forklare dit barn om følelser og udtrykkelse af følelser. Læs med her og bliv guidet lidt af vejen. 



Hvad er følelser?

Følelser hjælper os med at navigere i verden, både socialt og personligt. Følelser har nemlig indflydelse på vores beslutninger, adfærd og reaktioner. Følelser er på sin vis både mentale og fysiologiske.

Det kan være svært og komplekst, helt at forstå og forklare følelser. Man kan dog sige at følelser er noget der bearbejdes kognitivt, altså mentalt som efterfølgende kan vise sig fysisk, i form af kropslige forandringer eller tilstande.

At føle er en helt naturlig del af dét at være menneske. Når man interagerer med andre, kan man både opleve egne og andres følelser. Dét at føle sker nogle gange helt uden at vi aktivt lægger mærke til det eller tænker over det, det er først når vi reflekterer over vores tilstand, at vi så tænker over hvilke følelser der opstår i os.

Følelser sker nemlig blandt andet som en respons på stimuli, tanker eller begivenheder. Derfor ændrer følelser sig hele tiden og vi er ikke altid opmærksom på, hvilken følelse vi egentlig sidder med. Følelser kan som sagt blandt andet kropsligt og kan have indflydelse på vores adfærd, men følelser sker også kognitivt og gennem vores forståelse og indlærte psykofysiske erfaringer.

Psykofysiske erfaringer betyder, at følelser erfares gennem sammenhængen mellem fysisk og psykisk stimuli. Med følelser kan man nemlig sige at der er en sammenhæng mellem vores tanker og vores fysiske tilstand.

Følelser er altså lidt komplekse og sat op af forskellige komponenter. Vi kan sige at følelser generelt ses som værende bygget op gennem 3 forskellige komponenter, kognitiv, fysiologisk og adfærdsmæssig. 



Komponenter af følelser

  • Kognitiv komponent
    Den kognitive komponent er den mentale del af følelsen. Det kognitive er, når du er bevidst om at du eksempelvis føler dig glad eller vred. Man kan sige, at den kognitive del af følelser er den måde du forstår den stimuli der har udløst følelsen. 

  • Fysiologisk komponent (neurovegetativ)
    Den fysiologiske komponent henviser til de kropslige ændringer, følelser medfører. Det er altså den del af følelser du ikke bevidst kan kontrollere, men de fysiske reaktioner på følelser. eksempelvis at nervøsitet kan medføre hjertebanken eller svedige håndflader. 

  • Adfærdsmæssig komponent
    Den adfærdsmæssige komponent henviser til den del af følelser, der er koblet til adfærd. Dine følelser påvirker nemlig dine handlinger. Eksempelvis kan glæde føre til social og positiv interaktion, mens vrede kan føre til aggressiv eller voldelig adfærd. 



Hvornår ændrer følelser sig?

Følelser kan ændre sig og variere i intensitet alt efter mennesket og den stimuli de er forårsaget af. Følelser er ofte komplekse og kan variere i intensitet, varighed og oplevelse fra person til person.

Følelser kan som allerede nævnt opstå hurtigt som en respons på stimuli. Du kan eksempelvis se nogen springe over i køen og meget pludseligt føle dig vred, på baggrund af den begivenhed, lige efter kan din kæreste fortælle dig en joke og så kan du grine og føle dig glad eller underholdt.

Følelser kan på den anden side også vare længere, eksempelvis kan du have en længerevarende følelse af usikkerhed på baggrund af uventede begivenheder i dit liv. Følelser er altså dynamiske størrelser og påvirkelige af de situationer og relationer vi befinder os i. De kan variere i intensitet og tid og dette spiller også ind i, hvorfor de er så komplekse. 



Er det vigtigt at tale om sine følelser?

At tale om og forstå ens følelser kan hjælpe med at skabe en følelsesmæssig balance. Ved at tale om dine følelser, kan du få en dybere forståelse for dem og udforske dit sind. Dette kan skabe en større indre balance og resiliens over for udfordringer, fordi du gennem din udforskning af dit følelsesliv har fået et godt kendskab til dine tankemønstre, adfærd og affekt-niveau.

At tale om sine følelser kan også hjælpe i skabelsen og opretholdelsen af relationer. Dét at tale om sine følelser kan bidrage til at du kan få en større og dybere forståelse for dine kære og på samme måde, at de bedre kan forstå dig. At tale og forstå sine følelser kan altså også medføre bedre relationer, selvbevidsthed og en mere udviklet empatisk og social evne. 



Kan børn forstå følelser?

Selvom vi gennem vores gennemgang har etableret at følelser ikke er lige til og er meget komplekse, kan børn godt forstå følelser, de skal bare hjælpes lidt på vej. Ligesom voksne føler børn også, derfor har de også evnen til at forstå konceptet af følelser, selvom det måske ikke er på et lige så dybt og nuanceret niveau som hos en voksen.

Som børn udvikler sig og bliver ældre, vil deres forståelse for følelser dog også udfolde sig og blive mere nuancerede, idet de også selv vil få adgang til et mere komplekst følelsesregister. Dog kan også helt små børn have en forståelse for følelser.

Børn ser gennem deres omsorgspersoner forskellige nuancer af følelser og bliver på denne måde i stand til at genkende følelser og sammenhængende adfærd. Dette sker blandt andet gennem genkendelse af ansigtsudtryk og stemmeføring. Senere i deres udvikling vil de gradvist få evnen til selv at navngive og udtrykke følelser.

Det er vigtigt for voksne at støtte børns følelsesmæssige udvikling ved at skabe et åbent og støttende miljø, hvor børn føler sig trygge ved at dele deres følelser og stille spørgsmål om dem. At lære børn at forstå og håndtere deres følelser er en vigtig del af deres generelle sociale og følelsesmæssige udvikling.



Hvordan forklarer man følelser til børn?

At forklare følelser til børn kan være en positiv måde at hjælpe dem med at forstå og udtrykke deres følelser. Her er nogle trin, du kan følge:

  • Brug enkle ord
    Det er vigtigt at du forklarer følelser med enkle ord. Dette kan lede til lidt overfladiske forklaringer, men det er stadig en start på forståelsen.

  • Vis med ansigtsudtryk
    Dit barn lærer til start om følelser gennem dine ansigtsudtryk. Du kan eventuelt forklare hvordan man ser ud i ansigtet når man er hhv. trist, glad, vred osv.

     

  • Spørgsmål og samtaler
    Spørg åbne spørgsmål som "Hvordan føler du dig i dag?" eller "Hvornår har du følt dig glad/trist?" Dette åbner op for samtaler om følelser.

  • Lyt og valider
    Når børn udtrykker følelser, skal du lytte opmærksomt og validere deres følelser. Dette lægger sig op ad vores opslag om mentalisering, hvor vi taler om eksplicit mentalisering. Dette omhandler det at anerkende andres følelser,  verbalt. Eksempelvis ved at sige ting såsom “Jeg kan se du er trist, vil du tale om det?” 



Hvorfor er det vigtigt for børn at forstå følelser?

Generelt set giver en forståelse af følelser børn redskaber til at håndtere livets udfordringer og interagere med verden omkring dem på en sund måde. Det er en vigtig del af deres følelsesmæssige og sociale udvikling. Lad os kigge på nogle af de ting der gør forståelsen af følelser vigtig for børn:

  • Selvbevidsthed
    Dét at forstå sine følelser giver børn muligheden for at genkende og forstå deres adfærd og de følelser, der ligger bag. Dette udvikler deres selvbevidsthed og forståelse af dem selv.

  • Følelsesmæssig regulering
    Hvis dit barn forstår deres følelser, kan de lettere navigere og regulere dem. På denne måde bliver de mere resiliente og bedre til at håndtere forskellige følelser og stimuli.

  • Sociale relationer
    At forstå både sine egne og andres følelser kan give dit barn en fordel i sociale relationer. De kan sætte grænser, men de har også bedre forudsætninger for at udvikle empatisk evne og forstå andre.

     

  • Mental sundhed
    Hvis dit barn forstår sine følelser og lærer at sætte ord på dem, jan det gøre dem bedre udrustede til at håndtere følelsesmæssige udfordringer såsom psykiske sygdomme og udsving i følelser, fordi de bedre forstår sammenhæng mellem følelser, stimuli og adfærd. 



Hvornår udvikler børn forståelse for følelser?

  • Spædbarnsstadiet
    Som spædbarn lærer dit barn om følelser gennem observation af dig og dine udtryk. De lærer om følelsesmæssige signaler gennem ting såsom stemmeføring og ansigtsudtryk. Dette er altså starten på kendskab til følelser for børn.

  • Småbørn
    Som lille begynder dit barn allerede at lære om følelsesmæssige reaktioner og adfærd på egen krop. Her begynder dit barn også at udtrykke en bredere vifte af følelser en de gjorde som spædbarn. Dit barn kan efterhånden udtrykke anderledes følelser, også på et kognitivt niveau. Det kan være følelser såsom frustration, utålmodighed og jalousi. I dette stadie, begynder børn også at udvikle evnen til at dele deres følelsesmæssige oplevelser, dog ikke så nuanceret, men de kan udtrykke en forståelse for følelser.

  • Skolealderen
    Når dit barn når skolealderen, viser følelser sig også i et mere socialt aspekt af deres liv i form af relationer og venskaber. Børn vil i denne alder også have udviklet et vist refleksionsniveau, hvilket også har indflydelse på deres evne til at sætte ord på, og udforske deres følelsesregister. I denne alder begynder børn generelt at kunne sætte ord på mere komplekse følelser og tage hensyn til andre komponenter, såsom kontekst og andre menneskers følelser, ikke kun følelsen i sig selv.

     

  • Tidlig ungdom
    I den tidlige ungdom vil de fleste børn have en ret så nuanceret forståelse for følelser, samt en god evne til at udtrykke deres følelser. Her kan de generelt håndtere og forstå følelser samt være bevidste om deres egen identitet og adfærd i forbindelse med forskellige følelser.


Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90