Familiens morgenrutiner: Start dagen på en god måde

Af Ruben Samuel Sørensen 08-04-2019
Familiens morgenrutiner: Start dagen på en god måde

Mange familier - især med små børn - oplever deres morgenrutiner i hverdagene som hektiske. Men der er god grund til at forsøge at skrue ned for stressniveauet fra morgenstunden. Her finder du tips til, hvordan rammerne for en god start på dagen skabes.

 

Det kræver strategisk sans og planlægning at få morgenrutiner i en børnefamilie til at forløbe gnidningsfrit. Ikke desto mindre er starten på dagen vigtig for barnets læring. En travl morgen præger barnets efterfølgende skoledag. Ankommer barnet i skolen efter en hektisk morgen, er barnet ikke nødvendigvis mentalt klar til at modtage undervisning fra kl. 8.00. For at gøre barnet klar til skoledagen, er det derfor en god ide at strukturere familiens morgen således, at man undgår at starte barnets dag med uro, stress og jag.

 

De gode morgenrutiner i børnefamilien

Skru ned for elektronikken. Et tændt tv, forældre opslugt af telefonen og et barn, der leger med iPad’en bidrager kun til at gøre morgenstunden mere hektisk. For at skabe en god stemning og en rolig atmosfære er samtalen rundt om morgenbordet vigtig. I stedet for at både børn og voksne er opslugt af diverse skærme bør fokus være på snakken rundt om morgenbordet. Denne kan dreje sig om den kommende skoledag, legekammerater eller andet, der skaber en god stemning og forbereder barnet på dagen, der venter.

Mange forældre er bevidste om at skabe en hyggelig og rolig atmosfære om aftenen inden barnets sengetid. Dette kan med rette overføres til jeres morgenrutiner. En positiv og rolig start smitter af på hele familien, og overskuddet videreføres med stor sandsynlighed til resten af dagen. Forældrenes eget overskud er i den forbindelse særligt vigtigt for barnets morgen. Stressede og tidspressede forældre smitter som regel af på barnet, der med stor sandsynlighed starter sin skoledag stresset og urolig.  

 

De 4 faser i jeres morgenrutiner:

En fast tidsplan for jeres morgenrutiner kan bidrage til at skabe ro og overblik og gøre morgenstundens gøremål til vaner. Samtidig skaber de faste rammer en tryghed for barnet, der ved, hvad der skal ske. I ”Den store bog om Skolebørn” inddeler familievejleder Lola Jensen den optimale morgenrutine i 4 faser:

 

1: Morgenvækningen

For at undgå unødig stress og jag i jeres morgenrutiner er det først og fremmest en god idé at vække barnet i god tid. For at gøre selve vækningen stille og rolig kan man som forælder med fordel vække barnet 10 minutter før, barnet egentlig skal stå op. Barnet vækkes med et ”godmorgen” og ved, at lyset tændes, hvorefter forælderen informerer om, at der bliver kaldt på barnet igen om 10 minutter.

 

2: Morgenmaden

Når barnet er stået op, får barnet 20 minutter til at spise sin morgenmad, uden at forældrene kommenterer for meget på, om barnet nu spiser, eller hvor meget, barnet spiser. Snakken rundt om morgenbordet bør være rolig og ikke omhandle selve måltidet. Barnet kan få besked, når der er fem minutter tilbage til at spise morgenmad.

 

3: Påklædning

Efter morgenmaden får barnet et kvarter til at få tøj på. Det er en god ide, at tøjet er lagt frem af barnet selv eller forældrene aftenen forinden for at spare tid om morgenen.

 

4: Ud ad døren

Når barnet er kommet i tøjet afsættes nogle minutter til tandbørstning, hvorefter familien kan komme ud ad døren i ro og mag.  

 

Stramme tidsplaner i jeres morgenrutiner kan dog være svære for barnet at forholde sig til; børn er typisk optaget af, hvad de er i gang med lige nu og her. Jane Lyngs, sundhedsplejerske hos Alt om Børn, foreslår at inkludere barnet i planlægningen af morgenrutinen på en pædagogisk og letforståelig måde. Ved at gøre brug af et piktogram med billeder, der illustrerer morgenens forløb, kan barnet selv følge med i morgenrutinen. Du kan downloade et masse forskellige piktogrammer hos Kommunikationscentret Hillerød piktogrammer hos Kommunikationscentret Hillerød   

 

KILDER:

”Den store bog om Skolebørn” af familievejleder Lola Jensen
Altomboern.dk - Sådan skaber du rolige og rare morgenrutiner med børnene

 

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?

Vil du gerne lære mere om dit barns tilknytningsmønstre og hvordan du kan spille en rolle i deres ti...

Laura Norén 23-08-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90