Den skriftlige eksamen i matematik i 9. klasse

Af Lene Møller Nielsen 27-04-2025
Den skriftlige eksamen i matematik i 9. klasse

I folkeskolen er der to typer skriftlige prøver i matematik: Først én uden hjælpemidler på en times varighed og så én med hjælpemidler, der er afsat tre timer til. De foregår samme dag lige efter hinanden. Det er lang tid, men det kan virkelig betale sig at bruge al tiden, forklare grundigt og regne efter en ekstra gang (læs om den mundtlige eksamen i matematik i 9. klasse). 

Prøverne tester, hvordan du kan bruge matematik i forskellige situationer. Det er vigtigt at forstå reglerne for prøverne og forberede dig godt. Sørg for at øve de værktøjer og metoder, du har lært, og husk at tænke over, hvordan du forklarer dine løsninger på prøvedagen.

Ved GoTutor har vi dyb erfaring med hjælp til eksamen og matematik lektiehjælp. I dette indlæg giver vi dig et overblik. 



Prøve uden hjælpemidler (1 time)

Hvordan fungerer det? Denne prøve foregår digitalt, og du kan finde den på  testogprøver.dk. på dagen. Prøven består af 20 opgaver med 50 små delopgaver, som du skal løse. Du kan vælge, i hvilken rækkefølge du vil løse opgaverne, og du kan gå frem og tilbage mellem dem. Hvis du laver fejl i en opgave, kan du rette den, mens prøven er i gang. Når du er færdig, skal du sende prøven ind ved at trykke på "gå til aflevering", og her kan du stadig rette eventuelle svar.

Hvad må du bruge? Du må ikke bruge hjælpemidler som lommeregner, apps eller internettet. Du kan kun bruge skriveredskaber og kladdepapir til at skrive ned og lave udregninger. Kladdepapiret er en god måde at holde styr på, hvilke opgaver du har løst og hvilke du mangler.

Hvordan bliver du bedømt? Prøven bliver rettet automatisk af systemet, og du får et point for hver korrekt besvarelse. Efter prøven offentliggøres en facitliste, som du kan tjekke på nettet. Din karakter får du cirka 3 uger efter prøven.




Prøve med hjælpemidler (3 timer)

Hvordan fungerer det? Denne prøve er også digital, men her får du lov til at bruge hjælpemidler, som du har lært at bruge i undervisningen. Du vil få et trykt opgavesæt, som du kan løse på papir, og samtidig kan du bruge den digitale version på testogprøver.dk. Opgaverne kan være relateret til dagligdagsproblemer, samfundsforhold eller rene matematiske opgaver. Nogle opgaver kan kræve, at du tænker kreativt og finder på en metode til at løse et problem.

Hvad må du bruge? Du kan bruge de samme hjælpemidler, som du har haft med i undervisningen, som f.eks. lommeregner, opslagsværker, matematikbøger eller apps som GeoGebra. Du må dog ikke bruge internettet til at finde ny viden, og du må ikke kommunikere med andre under prøven. Det er vigtigt, at du har lært at bruge disse hjælpemidler før prøven, så du ikke bliver forvirret på dagen.

Hvordan bliver du bedømt? Prøven bliver bedømt af en censor, som er en lærer, der er udpeget af ministeriet. Bedømmelsen vil fokusere på, hvordan du bruger matematik til at løse problemer, din evne til at forklare dine løsninger og hvordan du viser din tænkning i besvarelserne. Du får én karakter, og det samlede antal point afgør, hvilken karakter du får. Hvis du laver en fejl i en opgave, men stadig viser, hvordan du kom frem til din løsning, kan du stadig få nogle point.

Hvad er det vigtigste at huske?

  • I prøven uden hjælpemidler er det vigtigt at have styr på de grundlæggende matematiske færdigheder, da du ikke kan bruge hjælpemidler.

  • I prøven med hjælpemidler er det vigtigt, at du har øvet dig på at bruge de forskellige hjælpemidler og ved, hvordan de virker.

Skrive og forklare dine svar. I begge prøver skal du ikke kun give et svar, men også forklare, hvordan du er kommet frem til det. Det betyder, at du skal vise dine udregninger eller beskrive den metode, du har brugt. I prøven med hjælpemidler kan du også indsætte billeder eller skærmbilleder, hvis det hjælper til at forklare dine løsninger.



Forberedelse og afslutning af prøven

Det er vigtigt at bruge kladdepapir til at holde styr på dine opgaver og sikre, at du ikke glemmer nogen opgaver. Når prøven er slut, skal du være opmærksom på, at du ikke kan ændre noget, når du først har sendt din prøve ind. Sørg for at gennemgå dine svar og være sikker på, at du har besvaret alle delopgaver korrekt.

Mød forfatteren:

Billede af

Uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium i 1998 og har siden da undervist i folkeskolens ældste klasser. Primært i dansk, engelsk, historie og kristendom. Har opdraget to naturvidenskabelige børn og arbejder stadig på sin hund.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Guide til mundtlig eksamen i dansk, STX, A-niveau
Guide til mundtlig eksamen i dansk, STX, A-niveau

Inden prøven er det naturligvis vigtigt, at du har fulgt godt med og læst jeres pensum.GoTutor har m...

Lene Møller Nielsen 16-04-2025
Effektiv planlægning af din læseferie
Effektiv planlægning af din læseferie

Maj måned og dage med timelange seancer i larmende stilhed i lufttætte gymnastiksale, kun brudt af i...

Ruben Samuel Sørensen 12-04-2015
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer

Der er mange faktorer, der spiller ind, når censor og eksaminator skal diskutere og beslutte din kar...

Ruben Samuel Sørensen 23-05-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90