Børn og motion

Af Laura Norén 24-08-2023
Børn og motion

Motion kan bidrage til både fysisk og mental sundhed hos dit barn. Ydermere kan motion assistere i dit barns personlige men også sociale udvikling. At holde en aktiv livsstil, synes de fleste er vigtigt, men dette gælder især også dit barn, som stadig er i udvikling.

Gennem motion kan børn også lære en del om samarbejde, fysisk udholdenhed, lederskab og beslutningstagning. Derfor er motion en vigtig ting at implementere i sit barns hverdag. I dette opslag skal vi derfor kigge nærmere på hvordan du bedst kan implementere motion i dit barns hverdag og hvordan du bedst kan motivere dit barn til at motionere.

Den sværeste del af motion, for de fleste voksne, er det at komme i gang, derfor er motivation også super vigtigt, det samme gælder for børn. Med den korrekte motivation og motion der falder inde for dit barns egne interesser, kan motion blive en sjov og givende del af hverdagen. 



Motion og børns udvikling

Generelt spiller motion en stor rolle i børns udvikling. Gennem motion kan børn både udvikle deres fysiske og relationelle kompetencer. Lad os kigge på nogle af de punkter hvor motion kan spille ind i dit barns udvikling: 

  • Fysisk sundhed
    At dyrke motion regelmæssigt bidrager til stærkere muskler og knogler samt god fysisk form, der kan hjælpe i forhold til sundhedsproblemer.

  • Motorisk udvikling
    Gennem sport og fysisk aktivitet udvikler børn deres motoriske færdigheder som at hoppe, løbe, kaste og gribe, hvilket er essentielt for deres generelle motoriske udvikling.

  • Kognitiv udvikling
    Motion kan også hjælpe hjernefunktion og børns kognitive evner i form af opmærksomhed, koncentration og hukommelse. 

  • Sociale kompetencer
    Gennem eksempelvis gruppesport, kan dit barn få mulighed for at danne relationer og lære hvordan man samarbejder og fungerer sammen med andre mennesker, når man skal nå et fælles mål.

  • Selvtillid og selvværd
    Når børn er aktive og deltager i sport, kan de opbygge selvtillid og selvværd gennem succesoplevelser og dét at forbedre deres evner inde for specifikke ting.  



Hvordan motiverer jeg mit barn til at dyrke motion?

  • Vær et godt eksempel
    Du kan gennem dit eget engagement i en aktiv hverdag være et godt eksempel for dit barn. Børn har en tendens til at spejle deres forældres ageren og derfor kan det resultere i, at de underbevidst ser motion som en naturlig del af livet og hverdagen. 

  • Gør det sjovt
    Motion kan gøres sjovt og underholdende, det handler blot om at finde aktiviteter der ligger indenfor dit barns interesse. Leg kan også være en sjov form for motion, eksempelvis er fangeleg og rundbold også motion. 

  • Interessefokus
    Lad dit barn selv vælge deres aktiviteter. Hvis dit barn føler at de selv har valgt sporten, kan de være mere tilbøjelige til at være motiverede og engagerede.  

  • Gør det til en familieaktivitet
    Det kan være en god idé at kombinere motion og familietid. Dette kan eksempelvis gøres ved at gå ture, cykle eller spille boldspil. Dette skaber også et stærkere bånd og gør motion til en social oplevelse.

  • Sæt mål og anerkend præstationer
    Opstil realistiske mål og anerkend dit barns præstationer og opnåelse af mål. Positiv forstærkning kan være en stærk motivationsfaktor.



Er kun motion af høj intensitet givende?

Motion med høj intensitet kan være givende for nogle børn. Her er det ofte børn der har interesse i konkurrence eller i specifikke sportsgrene. For disse børn vil motivationen for motion altså ligge i deres interesse eller deres konkurrencegen. Dog er dette ikke tilfældet for alle børn.

For nogle børn er en decideret sportsgren eller motion af højere intensitet ikke i deres interesse. Derfor kan det også være svært at få disse børn til at være engagerede i sport. Dog kan motion sagtens implementeres i hverdagen på sjove måder hvor dit barn ikke engang vil tænke over at de i princippet motionerer.

Det er mindst lige så sundt for kroppen og sindet, at dyrke sport af lav eller moderat intensitet såsom gåture eller cykelture. Motion behøver ikke altid være af høj intensitet for at være givende for dit barn.

Ved at tilpasse intensitetsniveauet til hvad der passer til dit barn, kan det faktisk være sundere, fordi de vil være mere tilbøjelige til at bibeholde interessen og opretholde en hverdag med motion implementeret.  



Motion påvirker dit barns humør

Når man dyrker motion frigiver kroppen endorfiner, de såkaldte lykkehormoner. Derfor er motion en super vigtig del af trivsel og velvære. Motion kan altså have indvirkning på dit barns humør og gøre dem gladere.

Endorfiner kan ydermere bidrage til reduktion af stress og angst, hvilket er endnu en ting, der kan gøre motion til en vigtig del af dit barns trivsel. Motion giver også dit barn mulighed for at være en del af en gruppe eller et hold.

Dette kan hjælpe med at udvikle deres sociale kompetencer. Holdsport kan også give dit barn en dybere forståelse for samarbejde, lederskab og sund konkurrence. Dette kan hjælpe dem senere i livet også. 



Hvad er gode motionsaktiviteter for børn?

Når du skal finde på aktiviteter og sportsgrene der kan være sjove for dit barn, er det vigtigt at huske på deres interesser og evner. Hvis dit barn skal opretholde motivation, er det både vigtigt at kigge på hvad de selv har lyst til at lave og hvorvidt det er en sportsgren de kan klare sig godt indenfor.

Nogle børn er meget sociale og vil fungere godt med holdsport mens andre børn er mere interesserede i personlig udvikling og mere individuelle sportsgrene hvor de ikke står til ansvar for andre, som man gør på et hold, såsom i fodbold. Lad os derfor kigge på nogle forskellige sportsgrene der passer til forskellige interesser og personligheder:

  • Cykling
    Cykling kan både gøres ved lav intensitet som en hyggelig del af kvalitetstid men det kan også gøres mere konkurrenceorienteret hvis dit barn er motiveret for konkurrence.  

  • Svømning
    Svømning er en fuld kropsaktivitet, der styrker musklerne. Svømning kan også både inkludere lege og konkurrence. 

  • Fodbold
    Hvis dit barn er interesseret i holdsport og boldspil, kan fodbold være en god sport. Samtidig kan fodbold styrke samarbejdsevnerne.

  • Dans
    Dans kan både være gruppe- eller individuelt orienteret. Dans hjælper dit barns motoriske færdigheder men også styrke. 

  • Gymnastik
    Gymnastik kan hjælpe med fleksibilitet, styrke og koordination. Ydermere findes der forskellige former for gymnastik og derfor kan gymnastik passe til flere forskellige børn med forskellige interesser.  

  • Tennis eller badminton
    Tennis og badminton kan hjælpe med at forbedre dit barns koordination og reflekser. Disse sportsgrene kan også lære dit barn om samarbejde. 



Hvad er gratis motionsaktiviteter for børn?

Det kan være dyrt at gå til sport. Motion kan heldigvis komme i forskellige former og behøver ikke altid være dyrt. Mange motionsaktiviteter kan gøres ganske gratis, og kan være sjove, samt en god måde for dit barn at skabe relationer med jævnaldrende eller et tættere bånd med dig, hvis du deltager. Lad os kigge på nogle af disse aktiviteter nu:

  • Leg og fri leg
    Dette kan omfatte fangeleg, boldspil, hoppe, løbe og lege på legepladser. Leg er vigtig for børns motoriske udvikling og kreativitet.

  • Leg på legepladsen
    Legepladser er ofte gratis og tilbyder forskellige aktiviteter som gynge, klatring og rutsjebaner, der kan give børn sjov motion.

  • Gåture eller cykelture
    En simpel gåtur i parken eller en cykeltur rundt i nabolaget er en nem og gratis måde at få motion på.

  • Vandreture
    En tur i naturen, f.eks. i en skov eller ved en sø, kan give børn mulighed for at udforske, mens de får motion.

  • Danse til musik
    Børn kan danse rundt i stuen til deres yndlingssange, hvilket er sjovt og giver dem en god træning.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?

Vil du gerne lære mere om dit barns tilknytningsmønstre og hvordan du kan spille en rolle i deres ti...

Laura Norén 23-08-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90