5 dirty tricks der forbedrer din udstråling til eksamen

Af Ruben Samuel Sørensen 21-05-2019
5 dirty tricks der forbedrer din udstråling til eksamen

- Forskellen ligger ofte i detaljen

Venter eksamen lige om hjørnet og er du allerede ved at være nervøs? De fleste mennesker bliver meget nervøse før en eksamen, specielt før en mundtlig eksamen: Det er nu, du skal vise hvad du kan, så hjertet begynder at banke, håndfladerne bliver helt svedige og stemmen kan lyde underlig. Men bare rolig: Det er helt normalt! Faktisk kan du vende dit kropsprog til en fordel til din eksamen. Her kommer 5 dirty tricks og gode råd som kan forbedre din udstråling og præstation til eksamen:

 

1. Håndtryk

Start altid eksamen ud med at give hånd til din censor. For det første er det høfligt, men du viser dermed også med din krop, at du har overskud, og at du har styr på situationen. Inden du altså overhovedet har fået sagt noget fagligt, har din censor altså et indtryk af dig som en selvsikker person, som er klar og velforberedt til denne eksamen.

 

2. Power-pose

Dette trick er et som du kan benytte derhjemme i dagene op til og inden din eksamen. Stil dig foran spejlet på dit værelse eller på badeværelset. Kig dig selv i øjnene, og stil dig med ledt spredte ben, rank ryg og armene i siden. Forestil dig at du står ligesom Superman. Det lyder måske lidt skørt – men det virker! Socialpsykologen Amy Cuddy (https://talentguiden.dk/faa-styr-paa-dit-kropssprog/) forklarer, at når du power-poser så snyder du nemlig din hjerne til at tro at det er din rigtige udstråling. På denne måde får du rent fysisk og mentalt opbygget en masse selvtillid. Så hvis du går rundt og er nervøs, mens du venter på din eksamen, så smut hen til spejlet og lav alle de power-poses du kan komme i tanke om!

 

3. Udlever en disposition

Giv altid en disposition til din lærer og censor, som viser emnerne i dit oplæg. Det er et billigt trick, som ikke tager dig lang tid at lave, men viser at du har et mål med dit oplæg. Dispositionen behøver ikke bestå af mere end fire punkter, men det viser at du har overblik. Samtidigt er det rart for censor og lærer at kunne følge med i, hvor dit oplæg fører hen.

 

4. Sproglige tricks

Når du laver dit oplæg så tal tydeligt. Undgå at mumle, da det får dig til at virke usikker. Øv dig derfor mange gange på dit oplæg inden din eksamen, og læs det igennem indtil du kan det næsten udenad. Husk også at have styr på udtalen af svære ord eller navne, så du viser at du har forberedt dig grundigt. Hvis du i samtalen får et spørgsmål som er svært, så undgå at sige ”øh” eller ”åh nej”, men bed i stedet om at få spørgsmålet gentaget. På denne måde får du en tænkepause til at tænke over spørgsmålet en gang til, og større mulighed for at komme med et svar.

 

5. Fake it till you make it

Det sidste trick er at tro på dig selv. Det kan virke klichefyldt, men for nogle er det rigtig svært. Forestil dig at din eksamen er ligesom en jobsamtale – du skal altså ind og sælge dig selv og vise hvad det er som du kan. Derfor bliver du også nødt til at tro på at du kan. Så kan det godt være at der er et spørgsmål du ikke kan svare på, eller et emne som du er lidt svagere i. Så gælder det bare om at tro på dig selv og at du godt kan – så viser du nemlig overfor din lærer og censor.

 

Det var 5 dirty tricks, som kan hjælpe dig til din eksamen. Husk at du nok skal klare den – lige meget om det er i dit yndlingsfag eller et fag som du synes mindre godt om. Held og lykke med eksamen!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Effektiv planlægning af din læseferie
Effektiv planlægning af din læseferie

Maj måned og dage med timelange seancer i larmende stilhed i lufttætte gymnastiksale, kun brudt af i...

Ruben Samuel Sørensen 12-04-2015
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer

Der er mange faktorer, der spiller ind, når censor og eksaminator skal diskutere og beslutte din kar...

Ruben Samuel Sørensen 23-05-2017
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine...

Ruben Samuel Sørensen 24-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90