10 gode vaner til læseferien

10 gode vaner til læseferien

Eksamensperioder er stressende. Der er meget du skal huske, vide og læse og det kan føles uoverskueligt. Her har du nogle gode råd til, hvordan du kan gøre din læseferie mindre presset og mere overskuelig.

 

Først og fremmest:

Manges idé om læseferier er indelukkede læserum, all-nighters og fastfood. Det er svært at have overskud til noget i læseferien, men med en smule struktur kan du gøre din læseferie næsten behagelig og produktiv – og måske samtidig nyde sommeren.

 

Hold kroppen i gang

Hvis din krop har det hårdt, har din hjerne det også. Du præsterer dårligere på fastfood og søvnmangel, og selvom det føles som en belønning at spise McDonalds efter en lang læsedag eller snacke slik, gør du dig selv en bjørnetjeneste.

 • Husk at drikke vand: Uden væske præsterer hjernen dårligere – man kan blive svimmel, få hovedpine eller blive træt. Suppler evt. med saftevand uden for højt sukkerindhold.
 • Spis gerne snacks såsom nødder og mørk chokolade eller frugt og bær. I modsætning til slik holder sunde snacks dit blodsukker i balance, og du undgår derfor at blive sukkerhøj og træt. Du kan læse mere om såkaldte ’brain foods’ her: https://talentguiden.dk/brain-foods-mad-du-burde-spise-eksamensperioder-andre-perioder/
 • Gå en tur: Bevægelse kickstarter din hjerne, så gå gerne en lille tur udenfor, når du føler at koncentrationen svigter.
 • Fasthold din døgnrytme: En fast døgnrytme hvor du får nok nattesøvn holder dig friskere i hovedet, når du sidder og læser.

 

Tilegn dig gode læsevaner

Man kan læse til eksamen på mange måder, men skal du nå at læse meget, er der måder at effektivisere din læsning på, så du forhåbentlig undgår dobbeltarbejde.

 • Tag noter i hånden: Selvom det tager længere tid, er der fordele ved at tage noter i hånden: først og fremmest er det bevist, at man husker bedre, når man skribler manuelt. https://gymnasieskolen.dk/skrive-noter-i-haanden-er-bedre-indlaeringen-0
 • Hold pauser: Det kan virke modstridende, at holde pause, hvis du har meget du skal nå, men pauser er vigtige, så du ikke udmatter dig selv. Gå gerne væk fra dit arbejde i 10-15 minutter hver 1-2 timer, så du bedre kan koncentrere dig.
 • Beløn dig selv: Når du har arbejdet hårdt en hel dag og har nået meget, er det vigtigt at du belønner dig selv. Det kan være en chokoladebar, computerspil, en tur i biografen o.lign. Bare husk at være klar til at arbejde videre dagen efter.

 

Undgå distraktioner

Distraktioner kan være mange og kommer gerne i flok. Er det computeren? Er det lyde? Er det vejret? Det er lettere at overspringshandle end at studere, og det bedste råd, er at identificere distraktionerne, så du kan undgå dem for så vidt muligt.

 • Undgå sociale medier: Det burde give sig selv, at alt fra Facebook til Instagram, youtube, you name it, er en kæmpe tidsrøver generelt - især når man har vigtigere ting at lave. Har du svært ved at holde dig fra sociale medier kan du enten slå forældrekontrol til eller slå internettet helt fra.
 • Luk distraherende lyde ude: Lyde er svære at kontrollere - folk nyser, far tømmer opvaskemaskine. Luk lydene ude med enten ørepropper (de gode kan du købe i byggemarkeder, men de er lidt pricy) eller musik. Der findes alverdens spillelister på bl.a. Spotify.
 • Læs udenfor: Udenfor er det svært at bruge sin computer, og det er derfor en gode måde, at undgå distraktionerne. Samtidig får du frisk luft som stimulerer hjernen. Print dine tekster ud eller tag bøgerne under armen og sæt dig udenfor.

 

Læs mere om gode eksamenstips her:

 

Kilder:

Kristoffersen, Bjarke Bjerring: “Brainfood: Her er det mad du burde spise under eksamensperioder (og i alle andre perioder!)” fra Talentguiden.dk

https://talentguiden.dk/brain-foods-mad-du-burde-spise-eksamensperioder-andre-perioder/

Engstrøm, Laura 2016: “At skrive noter i hånden er bedre for indlæringen” fra Gymnasieskolen

https://gymnasieskolen.dk/skrive-noter-i-haanden-er-bedre-indlaeringen-0


 

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

 • Styrk dit barns trivsel og motivation

 • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Svært fag og store udfordringer? Sådan kan du forbedre dig!
Svært fag og store udfordringer? Sådan kan du forbedre dig!

På et eller andet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igennem et svært fag; det kan være ma...

Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine...

Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning
Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning

Eksamenstiden er i fuld gang for både folkeskole-, gymnasie- og videregående elever. Det kan være en...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90