Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine noter, da disse kan hjælpe dig med at genopfriske, hvad året egentligt har budt på rent fagligt. Hvad er det nu lige, der kendetegner postmodernistisk litteratur? I hvilket klimabælte ligger Brasilien placeret? Og hvornår kan man sige, at der er tale om kinetisk energi? Uanset hvilket fag du skal til eksamen i, er notater med til at forenkle dine forberedelser til eksamen. Disse udgør i forkortet udgave, hvad du i årets løb har været igennem, og hvad der dermed er pensum.

Men hvordan får du så lige den bedste notatteknik? Hvilken metoder giver mening for dig? Der findes ikke én korrekt måde at skrive noter på. Men der findes forskellige metoder, hvorpå dine notater bliver overskuelige, og du dermed får mest muligt ud af dem.

Notatteknik og gode råd

Som beskrevet er dine notater i virkeligheden dit fornemste redskab til at skabe et overblik over det lærte i det forgangne skoleår. Derfor er det også vigtigt, at noterne er relativt overskuelige og dermed ikke består af for mange lange afsnit. Begræns dine noter til at være få sætninger pr. relevant pointe. Er du så heldig, at du er en turboskriver på din bærbare, kan det være, at du er i stand til at nedskrive alt det, din underviser siger. Husk, at dette dog kan være en faldgrube. Din lærer har ikke lyst til at læse 20 opgaver med de samme vendinger, når han skal rette opgaver, eller når du skal op mundtligt. Direkte citering fra undervisningen er mere gennemskueligt end du tror, hvis I er flere, der bruger dette trick.

Det er værd at overveje, hvorvidt du skal skrive dine fremtidige noter i hånden eller på computer. Computeren har den fordel, at det går væsentligt hurtigere end i hånden. Du har derfor mulighed for at få flere pointer med i dine noter. Dog kan denne metode også bevirke, at det, du har nedfældet, ikke omsættes i din hukommelse, men blot er et hurtigt skriv. Med notatskrivning i hånden tvinger du dig selv til kun at skrive overordnede pointer, da du selvsagt ikke kan nå at nedskrive det hele. Dette kan være en fordel, da du her gennemgår en proces, hvor din hukommelse skal bearbejde det stof, du er i gang med at lære. Denne metode gør dig bedre i stand til at huske – hvilket i virkeligheden er meningen med notatskrivningen.

Organiser dig i din notatteknik

En anden god idé er at organisere dine noter. Mange undervisningstimer i mange forskellige fag giver nemlig mange notater. Hvis du ikke organiserer disse, kan det være svært at holde styr på dem. Derfor kan det være en god idé at inddele dem. Husker du dette, er dine noter nemme at gå til, når du skal ind i eksamenslokalet og trække et eksamensspørgsmål. Du kan derefter blot slå op under den givne tematik, eller hvad det kunne være. Du sparer også en masse tid, når du ikke skal bruge den på at rode rundt i dine notater.

Sidste råd er at sørge for, at notaterne er skrevet med dine egne ord. Andres noter kan være rigtig gode til at supplere dine egne, da dine medstuderende med sikkerhed formulerer sig på en anden måde end dig og måske har mere stof, som du ikke selv har fået med. Men tager du udgangspunkt i dine egne formuleringer, vil du også bedre ud i fremtiden kunne tune din hjerne ind på stoffet igen.

Husk – der findes ikke én rigtig metode. Hvad der virker for andre, er ikke nødvendigvis det, der gælder for dig. Prøv med forskellige teknikker og find ud af, hvad der virker bedst for dig. God notatskrivning kan du få rigtig god gavn af resten af din studietid. Især på universitetet, hvor der er ekstra meget stof at holde styr på.

Del artiklen

Du vil måske også synes om

Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele
Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele

En undersøgelse, som er beskrevet i artiklen ”Børn ned til syv år forkaster klassisk legetøj” fra Kr...

Emma S. 01-03-2019
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de...

Mads N. 26-02-2019
Nu får de yngste børn (lidt) kortere skoledage
Nu får de yngste børn (lidt) kortere skoledage

De lange skoledage var en realitet, da folkeskolereformen blev vedtaget i 2013, men de har været kil...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn