Musikteori: 5 gode råd, der kan hjælpe til din musikaflevering eller -eksamen

Musikteori: 5 gode råd, der kan hjælpe til din musikaflevering eller -eksamen

Musikteori kan opleves som utroligt forvirrende, når man først starter. Dette er ikke så mærkeligt, for det er trods alt som at lære at læse fra starten igen – nu med et helt nyt alfabet: noderne. Derfor kommer her 5 gode råd til musik for dig, der sidder og sveder over din næste musikaflevering. Vi giver dig inspiration til nye måder at løse opgaverne på!

1. Musikteori med huskeregler

Lav forskellige regler til at huske hvilke toner, der er på hvilke pladser. Dette kan f.eks. være ved at huske, at hvis man tager tonerne i alle mellemrummene i nodelinjen læst nedefra, får man ordet FACE. 

Der er også huskeregler for blandt andet kvintcirklen, som gør det meget nemmere at finde tonearter hurtigt. Dette kan hjælpe til praktisk musik også.

2. Spil musikken 

Det kan være en stor hjælp enten at spille noden eller synge den, før man analyserer den. Dette giver et bedre overblik over hvilken musik, du analyserer, og det gør det sjovere at lave lektier, når du ikke hele tiden kigger noder, men også får lov at spille dit instrument. 

Hvis noden er for svær til, at man kan spille den, kan man fx nøjes med at spille sopranens stemme. Hvis dette også er for svært, kan man forsøge at finde en indspilning af nummeret, så man har mulighed for at lytte til det.

Dette kan især hjælpe en med at høre, om nummeret er i dur eller mol, da mol-akkorder lyder melankolske, mens dur-akkorder er muntre. Man får derfor også trænet sit hørelære.

3. Snak med hinanden 

Dette er et godt råd i alle fag, da det giver meget både selv at forklare sin oplevelse af musikken og også at høre andres. Du kan fx diskutere din oplevelse af musikken med en, du kan lide, fx din bedste ven. Det kan være, at du herigennem får inspiration til, hvordan du kan forbedre din analyse. Det giver mulighed for at få en meget bredere horisont, så man kan se tingene fra nye perspektiver. 

Dette vil som sagt også hjælpe at gøre i andre fag, da det altid er en god idé at lære at se tingene fra forskellige perspektiver. Det kan fx være godt at kunne i danskundervisningen, fordi det hjælper en til bedre at kunne sætte sig ind i, hvorfor karakterer i fiktive tekster agerer, som de gør i givne situationer.

4. Få et overblik 

Forsøg at få et grafisk overblik over noden. Ofte kan man ikke se skoven for bare træer, og sådan er det selvfølgelig også med noder. Hvis man ser meget nært på noden, er det svært at se de mønstre, der går igen. Derfor kan det indimellem være en god idé at forsøge at undgå at tænke på tonerne, og så bare forestille sig, at der gik en streg gennem alle noderne. Dette gør det især meget nemmere at opdage drejebevægelser og vippebevægelser, eller hvis de samme toner går igen mange steder. 

Man får altså et billede af melodien på en mere grafisk måde, som gør det nemmere at finde rundt i noden og opdage, hvilke ting der går igen mange steder i noden. Det er særligt en hjælp, hvis man arbejder med noder, der er meget lange, da det her kan være svært at få et overblik.

5. Tro på dig selv!

Man er ofte uenig med hinanden om, hvordan musikken helt præcist skal analyseres, men dette betyder ikke nødvendigvis, at der er én, der tager fejl. Hvis man fx har læst en node og bedømt dens form til at være ABB’C, kan der også være en anden, der har kaldt den ABC, og dette betyder ikke, at en tager fejl og en anden har ret. Så længe man gennemarbejder sin node og kan gøre rede for lige præcis, hvorfor man mener, at noden skal fortolkes på denne måde, kan man godt være stolt.

Mangler du stadig hjælp? Så fortvivl ikke. Vi har rigtig mange dygtige undervisere, der kan hjælpe i musik. Læs mere om vores hjælp til musik i folkeskolen og musik i gymnasiet her

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de...

Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn
Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn

Der findes adskillige gode grunde til at give dit barn huslige pligter. Dels giver disse barnet en o...

Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn
Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn

Når vi taler om mobning blandt børn, er ikke det samme, som det var for tyve år siden. Mobning på ne...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90