Græsk mytologi: 12 vigtige olympiske guder

Af Ruben Samuel Sørensen 11-02-2020
Græsk mytologi: 12 vigtige olympiske guder

Når man har oldtidskundskab i gymnasiet, kan det være svært at få overblik over de mange græske guder. Derfor kommer her et overblik over de 12 olympiske guder og nogle kendetegn ved hver gud. Listen er skrevet ud fra bogen "Antik mytologi" af Chr. Gorm Tortzen, så hvis man ønsker at gå yderligere i dybden med den græske mytologi, kan man med fordel læse denne. 

Zeus: Ifølge Homer er Zeus himlens konge, gud og far til de olympiske guder. Zeus er barn af Rheia og Kronos, men han var ikke det eneste barn, de fik. Kronos slugte alle Zeus' søskende, men da turen kom til Zeus, gav Rheia Kronos en sten i svøb i stedet for Zeus for at undgå, at han blev slugt. Da Zeus overtog magten efter faren, tvang han ham til at gylpe børnene op. Zeus er guden for torden og lynild, og han ses derfor med en tordenkile. 

Athene: Athene er guden for krig, kunst og håndværk. Ligesom Kronos havde Zeus, der er far til Athene, slugt hende, hvorefter hun voksede videre i hans hoved. Hun kom ud af hovedet ved, at Hefaistos (som beskrives nedenfor) kløvede hovedet med en økse. 

Hefaistos: Hefaistos er søn af Hera. Da Herakles var på vej hjem efter at have indtaget Troja, havde Hera sendt et uvejr efter ham. Pga dette havde Zeus hængt hende ned fra Olympen som straf. Hefaistos ville hjælpe Hera og blev smidt ud af himlen. 

Poseidon: Poseidon er bror til Zeus og gud over havet. Han afbildes derfor med en trefork eller en fisk. Når der er jordskælv, er det enten pga Poseidons heste, eller fordi han laver jordskælvet med sin trefork. Derfor er han også gud over jordskælv.

Ares: Ares er også krigsgud. Forskellen på Ares' og Athenes roller i krig er, at Athene er for strategi, mens Ares er for den rå kamp på slagmarken. Derfor afbildes han med krigerudstyr. 

Afrodite: Afrodite er kærlighedens gudinde og er symboliseret ved en due. 

Hera: Hera er gift med Zeus og i øvrigt søster til ham også, da hun er datter af Rheia og Kronos. Derfor er hun gudernes dronning, da Zeus er deres hersker. 

Apollon: Apollon er gud for lægekunst, musik, digtning og bueskydning. Apollon er ideel i styrke, skønhed, kunstnerisk og intellektuel formåen. Sidst, men ikke mindst, er Apollon også spådomsgud.

Hermes: Hermes er gud af handel. Han er ofte afbildet med vingede sko, vinget hat og/eller en heroldstav.

Demeter: Demeter er Gud for vegetation og især korn, og han er derfor afbildet med en kornaks.

Artemis: Artemis er gud for jagt og beskyttelse af dyr. Når kvinder dør, skyldes det, at de rammes af Artemis' pile. Samtidig anråbes hun ved fødsler. Artemis er tvilling til Apollon og modsætning til Afrodite.

Dionysos: Gud for vinen og ekstasen. Derfor er Dionysos ofte afbildet med en vinstok.

 

Bibliografi: "Antik mytologi" af Chr. Gorm Tortzen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!

Kender du det, når du læser en artikel og støder på et ord du ikke forstår, men ikke kan overskue at...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2016
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?

Der kan være mange årsager til, at man ikke har fået det karaktergennemsnit, som man havde håbet på....

Ruben Samuel Sørensen 24-06-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90