Gymnasiet er en fest!

Gymnasiet er en fest!

Hvad enten du som ung vil tage en HF, STX, HTX, HHX eller en HG,  så kan du godt regne med, at det bliver nogle fede år med masser af faglige udfordringer, nye venskaber og de første voksne beslutninger.

Men gymnasiet er også meget andet end det. Du vil i de her år blive meget mere voksen, end du kan forestille dig. Både fordi du får meget mere indflydelse på din egen uddannelse, da du selv kan vælge valgfag. Derudover vil du samtidig også blive 18 år, få mulighed for at tage kørekort, købe og nyde alkohol.

Gymnasiet vil blive en tid med større faglige udfordringer, flere og store projekter der skal laves på få uger, og mange eksaminer der skal bestås. Så husk også at bruge gymnasietiden til andet og mere end bare det faglige. Der findes formentligt noget frivilligt som et skoleblad, musical, eller andet du kan tilmelde dig. Og så er der selvfølgelig også festerne som du kan tage til.

Ud med det gamle, ind med det nye

I de danske gymnasier er der mange forskellige traditioner for de studerende, herunder er der den obligatoriske ”puttefest”. Puttefesten markerer et skift. Den er i sin enkleste form, en fejring af de nye studerende, og for de nye studerende er det en fejring af det næste store skridt de har taget på rejsen mod at blive voksen.

Når der tales om gymnasiefester er der som udgangspunkt alkohol involveret. Der er i de seneste år kommet mere fokus på unge og alkohol. Flere gange har der været et ekstra stort fokus på, at ikke alle unge har gode oplevelser med alkohol. Når du er ung, og skal smage og drikke alkohol de første mange gange, er det en ny oplevelse. Det vigtigste er at du er tryg ved at drikke. Hvis du ikke er tryg ved det, så lad være. Nu tænker du måske at du vil miste noget ved ikke at drikke dig fuld til puttefesten, og tro mig, det vil du ikke. Det er ikke et must at drikke sig fuld for at have det sjovt. Nu tænker du måske, jamen vil de andre ikke synes jeg er kedelig? Nej det vil de ikke, der er så mange andre måder at have det sjovt til en fest. Du kan danse, snakke, og hygge med de andre ligeså tosset du vil selvom du ikke drikker.

Gør det. Gør ikke det

Det kan nogle gange være svært at finde ud af ”reglerne” for unge og alkohol, så der kommer lige et par ”tommeltot op” og ”tommeltot ned” punkter her:

  • Drik med måde. Du er ny til det her, så pas på dig selv og tage det stille og roligt indtil du kan mærke, hvordan alkoholen påvirker dig.
  • Hold øje med dit glas eller din flaske hele tiden. Når du gør det, er du sikker på at der ikke er nogen der putter noget i, der ikke skal være der.
  • Hold øje med dine medmennesker. Hvis du ser én der ligner at han/hun har det dårligt, så gå hen og spørg om der er noget du kan hjælpe med.
  • Drik vand! Husk at drikke vand både under og før du drikker. Det er både vigtigt for dagen derpå, og samtidig sørger du for at få anden væske end kun alkohol.
  • Lad være med drikke fordi andre gør det. Gør det fordi du har lyst.
  • Lad være med at presse andre til at drikke, hvis ikke de har lyst.
  • Du må aldrig ignorere nogen, der ikke ser ud til at have det godt.

Husk at det skal være en god oplevelse at gå til gymnasiefester, og da du nu er ved at være voksen, skal du også kunne tage ansvar både for dig, men også for andre, hvis de har brug for hjælp.

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de...

Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn
Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn

Der findes adskillige gode grunde til at give dit barn huslige pligter. Dels giver disse barnet en o...

Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn
Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn

Når vi taler om mobning blandt børn, er ikke det samme, som det var for tyve år siden. Mobning på ne...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90