De fleste kender det godt. Det er blevet eksamensperiode. Dette betyder for de fleste en periode forbundet med frustrationer, mindre søvn og følelsen af tidspres. Hvad enten du går i folkeskole, på en ungdomsuddannelse eller på en videregående uddannelse, så vil eksamensperioden for de fleste studerendes vedkommende være en hård og vanskelig periode. Men eksamensperioden behøves ikke at gå hen og blive et sandt mareridt. Du vil i dette blogindlæg kunne læse mine bud på, hvordan du ved hjælp af eksamensforberedelse kan disponere over din tid.
Strukturér eksamensforberedelsen
Jeg har efterhånden været til rigtig mange eksaminer. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg nu har lært at slappe af under eksamensperioderne. Det er helt normalt at føle en vis form for nervøsitet og stress under eksamensperioden. Nervøsiteten er også med til at hjælpe dig til at præstere under selve eksamen.
Det er vigtigt, at man er velforberedt, når man påbegynder eksamenslæsningen. Derfor er det fornuftigt altid at starte med at samle ens notater og bøger. På den måde undgår man i læseferien at stå og mangle noget. Derudover er det fornuftigt at få skabt struktur over sin eksamensforberedelse. Vigtige deadlines skal overholdes, og man skal undersøge, hvor meget tid man skal bruge på de enkelte fag. På denne måde undgår man samtidigt, at overse vigtige detaljer eller glemme mødetidspunktet til en eksamenstrækning. Det er vigtigt at gå ind og undersøge, hvad kravene er til de pågældende eksaminer. Ved at få dannet et overblik over mængden af læsestof og opgaver samt kravene til de kommende prøver, kan man derved nemmere udarbejde en disposition for den foranstående eksamenstid.
Når man planlægger og disponerer over sin tid minimerer man samtidigt risikoen for det uforudsete. Det er selvfølgelig ikke en selvfølge, at man så kan finde ud af alle emnerne fra ens pensum. Dette skal der altid medregnes muligheden for i ens eksamensforberedelse.
At koble af er også eksamensforberedelse
Det er som sagt fornuftigt, at man får koordineret sin tid. På den måde kan man hver dag starte dagen med at få et hurtigt overblik over, hvad dagen byder på, og hvornår man i så fald kan tillade sig selv at holde ”fri”.
Ved at planlægge og skabe struktur, kan man nemlig tillade sig selv at holde fri fra bøgerne en gang imellem. Det er nemlig, i mine øjne, vigtigt, at man også giver sig selv og sin hjerne plads til at koble af under eksamensforberedelsen. For de fleste er det vigtigt at nå at få læst så meget som muligt i læseferien, så man derved forhåbentligt kan minimere risikoen for at få stillet et spørgsmål til eksamen, som man ikke kan svare på. Men læser man uafbrudt er der samtidig stor sandsynlighed for, at man alligevel glemmer halvdelen af det læste materiale, når man skal præstere til eksamen.
Derfor er det sundt at lære, at man også skal foretage sig andet end at læse i læseferien. Det er sundt at lære, og det kan også virke motiverende, hvis man ved, at man har noget at se frem til under eksamensforberedelsen. Der skal være plads til at dyrke sport, så ens hjerne kan få tilført ny energi. Derudover kan det virke opkvikkende at være sammen med venner eller kæresten. Men som det er tilfældet med eksamensforberedelsen, så skal ens fritid også planlægges. Frakoblingen fra bøgerne og notaterne skal ses som en belønning, og skal derfor ikke udgøre størstedelen af ens eksamensperiode.