GoTutor har mange års erfaring med at tilbyde hjælp til eksamen. Vi har derfor forfattet et indlæg, som skal give overblik og gode råd om den skriftlige prøve i engelsk (læs også om mundtlig eksamen i engelsk i 9. klasse).
Hvad skal du gøre?
Du skal løse opgaver i lytning, læsning samt sprog og skrive på engelsk.
Hvor lang tid har du?
I alt 3 timer.
Første del (1 time): Lyt og læs.
Anden del (2 timer): Sprogøvelser og skriveopgave.
Hvordan foregår prøven?
Du arbejder på computeren via siden testogprøver.dk.
Opgaverne i lytning og læsning er selvrettende (du får straks din score).
Sprog- og skriveopgaverne skal besvares i et tekstfelt på computeren, der forhindrer dig i at anvende skriveprogrammer.
Hvad er der i de enkelte dele?
Lyt og læs (1. del):
Lyt til en lydoptagelse én gang og svar på spørgsmål om den.
Læs tekster og svar på spørgsmål, f.eks. via multiple choice.
Sprog og skrift (2. del):
Sprogøvelser: Du skal vælge de rigtige ord og sætninger ud fra en tekst.
Skriveopgaven: Du skal skrive en tekst (ca. 350-450 ord) som passer til en bestemt situation og målgruppe. Husk at demonstrere viden om kultur og samfundsforhold
Hvilke hjælpemidler må du bruge?
Til lytning og læsning må du ikke bruge hjælpemidler.
Til sprogøvelser og skriveopgaven må du bruge ordbøger og grammatiske oversigter – men kun de, der er tilladt og på computeren eller i papirform.
Du må ikke anvende tekstbehandlingsprogrammer såsom Word, Google Docs, OpenOffice og Pages
Hvordan bliver du bedømt?
Karakteren bliver samlet ud fra alle opgaver (lytning 25%, læsning 25%, sprogøvelser 15% og skrivning 35%).
Det handler om, at du forstår, bruger og kan skrive engelsk, og at du også kan vise viden om det engelske kultur og samfund samt forholde dig til tekstens modtager og situation.
Gode fif:
Husk at læse grundigt, hvad hver enkelt opgave går ud på i alle øvelser. De kan ligne hinanden, men nogle gange skal du sætte et kryds, andre gange flere. Nogle gange må du høre en lydfil en gang, andre gange to. Nogle gange skal du tolke for at svare, andre gange står svaret i teksten.
Du må gerne bruge ordbøger i anden del med grammatikopgaver og stil. Det er vigtigt, at du er blevet god til at bruge ordbogen inden prøven. Under de enkelte ordbogsopslag er der forslag til, hvordan ordet bruges i sammenhæng i sætninger. Her kan du med fordel stjæle med arme og ben. Så får du nogle typiske vendinger med, og det trækker op. Du kan også se i ordbogen, hvordan ordet bøjes. Det skal du især bruge i grammatikopgaverne i starten af anden del.
Husk at indflette ting, du ved om landet, i din stil og sammenlign med Danmark. Det trækker op. Hvis du fx skal forestille at skrive til en elev i England, så tag noget med i brevet, du ved, om skoler i England og fortæl, hvordan det er her. Det trækker op. Brug også gerne typisk engelske navne.