Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Af Mads N. 26-02-2019
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de sidste mange år har der været et stigende fokus på at få undervisningen ud af klasselokalet i folkeskolen. Det er især de børn, som kan have svært ved at koncentrere sig i timerne, der kan have godt af at blive undervist i naturen.
 

Lav lektierne udenfor 
 

Når børn laver lektier derhjemme, kan det derfor også være en god idé at komme lidt ud. Det behøver ikke nødvendigvis være andet end at holde en lille pause og gå ud i haven at sparke bold, men her har jeg fundet nogle eksempler på nogle lege, hvor man styrker læringen, når man er i naturen.
 

Aktiviteter i naturen: Stjerneløb

En af de klassiske aktiviteter i naturen er stjerneløb. Den har jeg ofte selv brugt i spejderregi. Her repeterer børnene forskelligt stof, hvad end det er regning, retskrivning eller paratviden. Idéen er, at man på et område fordeler en masse poster, dvs. små sedler med spørgsmål, regnestykker eller andre opgaver på.
 

Børnene skal løbe ud til en post og løse opgaven, og hver gang de har løst en opgave, skal de tilbage til en ”Post 0”, hvor en voksen godkender deres opgave. Målet er så enten at løse alle poster eller nå så mange, som man kan i et givent tidsrum.
 

Forberedelse er nøglen til succes

Der behøver ikke at være nogen fastlagt rækkefølge til posterne, men det kan nogen gange være en fordel. Under alle omstændigheder vil det være en fordel at give dem et nummer eller lignende, så børnene nemmere kan fortælle, hvilken opgave de har lavet.

Stjerneløb er en af de aktiviteter i naturen, der kræver god forberedelse, da man selv skal fremstille posterne. Selve opgaverne på posterne kan dog som regel tages fra barnets lærebog eller fra internettet. 
 

Aktivitet til ét barn eller flere 
 

Legen kan i teorien godt udføres med et enkelt barn, men jeg anbefaler klart, at man enten gør det med søskende eller legekammerater, da det kan give noget motivation at have nogen at konkurrere mod. Aktiviteter i naturen bliver ofte sjovere, når børn kan være sammen om dem.
 

Man kan også bruge legen som underholdning til børnefødselsdag. I så fald anbefaler jeg, at børnene danner par af to, da de får meget ud af at tale om aktiviteterne.

Stjerneløb passer godt til alle aldersgrupper, da man tilpasse sværhedsgraden af posterne til sine børn. Man kan også tilpasse, hvor lang tid det skal tage, ud fra hvor mange poster der er, og hvor langt der er mellem dem. Jeg anbefaler, at man i hvert fald bruger 20 minutter, så barnet har tid til de forskellige opgaver. 
 

Aktiviteter i naturen: Gå på opdagelse med børnene

Man behøver ikke nødvendigvis hverken planlægge eller forberede noget for at skabe læring med sine aktiviteter i naturen. Denne ”leg” handler i bund og grund om, at du går en tur i et skovområde med dit barn. Her kan I finde forskellige dyr og planter. I kan kigge på træsorter, blomster, fugle, insekter og mange andre ting, alt efter hvad, barnet synes, er mest spændende. I starten vil du skulle fortælle barnet, hvad de forskellige arter og sorter hedder. Men hvis du gør det regelmæssigt, vil barnet begynde selv at kunne genkende dem og få en succesoplevelse med aktiviteten.

Hav din egen paratviden på plads

Hvis man ikke selv føler sig super stærk i den danske natur, kan man anskaffe sig et dyre- eller planteleksikon. De har som regel illustrationer til alle emner, så dit barn kan være med til at slå op i det. Denne leg giver barnet indsigt i den danske natur og skaber interesse for at lave aktiviteter i naturen. Desuden kan det også træne hukommelsen, og styrke barnets læring. Denne leg er meget afhængig af barnets egen nysgerrighed. Derfor skal du helst introducere og vedligeholde den med børnene, fra de er helt små.

Find endnu flere sjove og lærerige aktiviteter i naturen på skoven-i-skolen.dk

Blogindlægget er skrevet af Mads Nørgaard Andersen, lektiehjælper hos GoKarakter. Han læser matematik og bruger sin fritid som spejder og spejderleder.
 

Hvor stammer gækkebrevet fra? Få ideer til sjove og lærerige påskeaktiviteter her

Del artiklen

Mød forfatteren:

fds

Hej, jeg hedder Mads. Til daglig studerer jeg matematik ved Syddansk Universitet, da jeg har en drøm om at blive gymnasielærer.

Jeg har altid haft nemt ved at forstå og omformulere viden, og undervisning ligger derfor naturligt for mig. Allerede i folkeskolen hjalp jeg mine klassekammerater i matematiktimerne...

Læs mere om Mads N.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn