Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Af Ruben Samuel Sørensen 26-02-2019
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de sidste mange år har der været et stigende fokus på at få undervisningen ud af klasselokalet i folkeskolen. Det er især de børn, som kan have svært ved at koncentrere sig i timerne, der kan have godt af at blive undervist i naturen.

Når børn laver lektier derhjemme, kan det derfor også være en god idé at komme lidt ud. Det behøver ikke nødvendigvis være andet end at holde en lille pause og gå ud i haven at sparke bold, men her har jeg fundet nogle eksempler på nogle lege, hvor man styrker læringen, når man er i naturen.
 

Aktiviteter i naturen: Stjerneløb

En af de klassiske aktiviteter i naturen er stjerneløb. Den har jeg ofte selv brugt i spejderregi. Her repeterer børnene forskelligt stof, hvad end det er regning, retskrivning eller paratviden. Idéen er, at man på et område fordeler en masse poster, dvs. små sedler med spørgsmål, regnestykker eller andre opgaver på.
 

Børnene skal løbe ud til en post og løse opgaven, og hver gang de har løst en opgave, skal de tilbage til en ”Post 0”, hvor en voksen godkender deres opgave. Målet er så enten at løse alle poster eller nå så mange, som man kan i et givent tidsrum.
 

Forberedelse er nøglen til succes

Der behøver ikke at være nogen fastlagt rækkefølge til posterne, men det kan nogen gange være en fordel. Under alle omstændigheder vil det være en fordel at give dem et nummer eller lignende, så børnene nemmere kan fortælle, hvilken opgave de har lavet.

Stjerneløb er en af de aktiviteter i naturen, der kræver god forberedelse, da man selv skal fremstille posterne. Selve opgaverne på posterne kan dog som regel tages fra barnets lærebog eller fra internettet. 
 

Aktivitet til ét barn eller flere 
Legen kan godt udføres med et enkelt barn, men jeg anbefaler klart, at man enten gør det med søskende eller legekammerater, da det kan give noget motivation at have nogen at konkurrere mod og/eller samarbejde med. Aktiviteter i naturen bliver ofte sjovere, når børn kan være sammen om dem.
 

Man kan også bruge legen som underholdning til børnefødselsdag. I så fald anbefaler jeg, at børnene danner par af to, da de får meget ud af at tale om aktiviteterne.

Stjerneløb passer godt til alle aldersgrupper, da man tilpasse sværhedsgraden af posterne til sine børn. Man kan også tilpasse, hvor lang tid det skal tage, ud fra hvor mange poster der er, og hvor langt der er mellem dem. Jeg anbefaler, at man i hvert fald bruger 20 minutter, så barnet har tid til de forskellige opgaver. 
 

Aktiviteter i naturen: Gå på opdagelse med børnene

Man behøver ikke nødvendigvis hverken planlægge eller forberede noget for at skabe læring med sine aktiviteter i naturen. Denne ”leg” handler i bund og grund om, at du går en tur i et skovområde med dit barn. Her kan I finde forskellige dyr og planter. I kan kigge på træsorter, blomster, fugle, insekter og mange andre ting, alt efter hvad, barnet synes, er mest spændende. I starten vil du skulle fortælle barnet, hvad de forskellige arter og sorter hedder. Men hvis du gør det regelmæssigt, vil barnet begynde selv at kunne genkende dem og få en succesoplevelse med aktiviteten.

Hav din egen paratviden på plads

Hvis man ikke selv føler sig super stærk i den danske natur, kan man anskaffe sig et dyre- eller planteleksikon. De har som regel illustrationer til alle emner, så dit barn kan være med til at slå op i det. Denne leg giver barnet indsigt i den danske natur og skaber interesse for at lave aktiviteter i naturen. Desuden kan det også træne hukommelsen, og styrke barnets læring. Denne leg er meget afhængig af barnets egen nysgerrighed. Derfor skal du helst introducere og vedligeholde den med børnene fra de er helt små.

 

Find endnu flere sjove og lærerige aktiviteter i naturen på skoven-i-skolen.dk

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Pause og planlægning
Pause og planlægning

Du sidder midt i læsningen op til din mundtlige dansk eksamen. Du er presset, og du syntes efterhånd...

Ruben Samuel Sørensen 16-06-2016
Der var engang hvor…
Der var engang hvor…

… Gymnasiet var skarpt opdelt mellem sproglige og matematiske studenter. Dengang skulle man altså al...

Ruben Samuel Sørensen 30-08-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90