Nu får de yngste børn (lidt) kortere skoledage

Nu får de yngste børn (lidt) kortere skoledage

De lange skoledage var en realitet, da folkeskolereformen blev vedtaget i 2013, men de har været kilde til debat og hjertesuk lige siden. Nu er politikerne blevet enige om en aftale, der skærer en lille bid af de lange dage for de yngste.

En bred politisk aftale har således sikret, at 0.-3. klasse skal have 3 lektioner mindre hver uge. Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse, og dermed er der sat punktum i forhandlingerne, som har stået på i over fire måneder.

Mere frihed på skolerne

Allerede tilbage i september måned fremlagde regeringen en række forslag til justeringer af den meget omdiskuterede folkeskolereform. To af de vigtigste elementer var en afkortning af skoledagene og en styrkelse af den understøttende undervisning. Derudover ville regeringen give den enkelte skole større frihed til at tilrettelægge skoleugen.

Udover de kortere skoleuger for de yngste, er de nye justeringer endt med at give mulighed for, at skolerne kan vælge at konvertere timerne i understøttende undervisning for de resterende klassetrin til flere timer med en ekstra lærer. Det vil i så fald også give de større skolebørn en kortere uge i skolen.

Med aftalen får folkeskolerne nu en større lokal frihed, så det bliver op til den enkelte skole og kommune at indrette en skoleuge, der passer til deres elever. Den beslutning bor bedst hos dem, der kender eleverne og de lokale behov, frem for på Christiansborg.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA), Finansministeriets pressemeddelelse

Fagligheden skal styrkes

Det har også været vigtigt for politikerne at få mere fokus på fagligheden i undervisningen. Derfor er de også blevet enige om at tilføre ekstra fagtimer for de ældre klasser inden for fremmedsprog, billedkunst og historie.

Det skal være sjovt at gå i skole for alle børn. Jeg arbejder for en skole, hvor alle elever kommer ud af skolen en dag om ugen og oplever kunstnere, virksomheder og naturen. I dag er vi kommet igennem med mere frihed og flere midler til skolen.

Undervisningsordfører Marianne Jelved (Radikale Venstre), Finansministeriets pressemeddelelse

Den kortere skoleuge og styrkelsen af den understøttende undervisning træder i kraft fra skoleåret 2019/2020. Det øgede antal fagtimer kommer i spil fra skoleåret 2020/2021.

De nye justeringer i tal

Understøttende undervisning bliver beskåret på alle klassetrin. Men på grund af flere fagtimer for de ældre elever er det som udgangspunkt kun 0. til 3. klasse, der får færre timer per uge.

Skoleugen fremover:

0. til 3. klasse: Fra 30 timer til 27,8 timer.

4. til 6. klasse: Forbliver på 33 timer.

7. til 9. klasse: Forbliver på 35 timer

Hvis skolerne veksler to timer af den understøttende undervisning fra 4. klasse til en ekstra lærer i den almindelige undervisning, kan skoleugen se sådan ud:

4. til 6. klasse: Fra 33 timer til 31 timer.

7. til 9. klasse: Fra 35 til 33 timer.

Flere fagtimer

Der bliver indført mere fagundervisning. Regeringens udspil i september var 480 timer ekstra om året med hovedfokus på naturvidenskab. men aftalen endte med 90 timer mere om året til fremmedsprog i 5. klasse, billedkunst i 6. klasse og historie i 9. klasse.

Kilde TV2.dk

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de...

Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn
Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn

Der findes adskillige gode grunde til at give dit barn huslige pligter. Dels giver disse barnet en o...

Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn
Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn

Når vi taler om mobning blandt børn, er ikke det samme, som det var for tyve år siden. Mobning på ne...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90