Lektier og motivation: Sådan driver du dig selv til lektielæsningen

Lektier og motivation: Sådan driver du dig selv til lektielæsningen

Alle elever kender følelsen af, at lektierne simpelthen kan være en kamp at komme igennem. Du kan sikkert nikke genkendende til, at mængden af lektier til alle dine fag virker aaaalt for uoverskueligt – det er langt sjovere lige at se sæson 4 af yndlingsserien færdig eller bruge de dyrebare timer udenfor skolen på vennerne. Ikke desto mindre er det ret vigtigt, at man læser sine lektier. De bliver ikke givet for sjov, og man gør sig selv en kæmpe tjeneste, når det pågældende fag engang skal afsluttes med en eksamen. Desuden kan man brillere til undervisning og hente en højere årskarakter hjem, hvis man lige har læst sine lektier og rent faktisk kan svare på de spørgsmål, læreren stiller i timen.

Men hvad gør man så, hvis man har svært ved at motivere sig selv til lektielæsningen – eller sagt på godt dansk: Hvis man simpelthen ikke kan lette sig fra sofaen og tage sig sammen? Vi giver her 4 gode råd, som måske kan hjælpe dig lidt på vej!

1) Lektier laves bedst uden afbrydelser

Når man endelig får taget sig sammen til at slukke fjernsynet og åbne en bog, så er det de færreste, der ikke føler sig fristede af hjemmets mange aktiviteter. Fjernsynet kan nemt tændes igen, køleskabet kan lige åbnes 100 gange og selv ens værelse er pludseligt sjovt at rydde op på! Men prøv at læse dine lektier et sted, hvor der ikke er ret meget andet at lave. Det kan fx være på biblioteket eller en hyggelig café! Sluk samtidig mobilen, og læg den ned i bunden af tasken, så du ikke hele tiden bliver fristet til at tjekke Facebook eller Instagram – der sker sjældent noget så vigtigt, at det ikke kan vente en time eller to.

2) Sæt dig sammen med andre, og lav lektier

Hvis du har svært ved at koncentrere dig i dit eget selskab, så prøv at sætte dig sammen med andre. Det kan fx være ved køkkenbordet derhjemme, hvor dine forældre kan holde lidt øje med dig, eller sammen med en ven, så I i stilhed kan læse sammen og holde hinanden til ilden. Hvis du sætter dig sammen med en god ven, kan I læse det samme materiale og snakke teksten igennem bagefter!

3) Lav et skema over dine lektier

Nogle mennesker har brug for faste og planlagte rammer, som de kan følge. Lektielæsningen kan blive en del nemmere, hvis det er skrevet overskueligt op i fx et skema. Hvis du har hele søndagen derhjemme, så gør op med dig selv, hvilke lektier du gerne vil have lavet den dag. Det kan fx være at læse dine historielektier til mandag, at løse opgave 3 i din matematikaflevering og få skrevet din danske stil helt færdig. Sæt et nogenlunde tidspunkt på for, hvornår du gerne vil være færdig med den pågældende opgave. Det behøver ikke være et præcist klokkeslet, det kan være svært at følge – men det kan fx se sådan ud, at du gerne vil have læst historielektierne inden frokost, have lavet opgave 3 i matematikafleveringen engang til eftermiddag, og så have resten af dagen til den danske stil.

4) Husk pauserne mellem dine lektier

De færreste mennesker kan koncentrere sig i længere tid ad gangen – for langt de fleste vil hjernen begynde at vandre hen på andre tanker, hvis den anstrenger sig for lang tid. De små pauser kan være rigtig gode, så husk at belønne dig selv! Når du har læst det første kapitel i din historiebog, så hold en lille pause, inden du begynder på det næste. Du kan gå en lille tur, danse rundt på værelset, tage en snack, spille et kort spil på mobilen; det bestemmer du sådan set selv. Så længe pausen ikke tager overhånd – det er ikke nu, du skal se en hel film eller besøge dine venner. Den slags belønning må vente, til du er helt færdig med dagens lektier!

 

God fornøjelsen fremover med lektierne! :-)

Del artiklen

Du vil måske også synes om

Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele
Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele

En undersøgelse, som er beskrevet i artiklen ”Børn ned til syv år forkaster klassisk legetøj” fra Kr...

Emma S. 01-03-2019
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de...

Mads N. 26-02-2019
Nu får de yngste børn (lidt) kortere skoledage
Nu får de yngste børn (lidt) kortere skoledage

De lange skoledage var en realitet, da folkeskolereformen blev vedtaget i 2013, men de har været kil...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn