Gymnasiet: Et anderledes niveau

Af Ruben Samuel Sørensen 23-08-2016
Gymnasiet: Et anderledes niveau

I denne måned lukker landets gymnasier og universiteter dørene op for årets nye studerende. Selvom studiestart er en spændende tid, så kan opstarten på det nye studie også være noget af en rutsjebanetur. Efter de første par ugers sjov og spas bliver det hurtigt tydeligt at forskellen i niveau, både fra folkeskole til gymnasie og fra gymnasie til universitet, kan virke næsten urimelig stor. Niveauet på den nye uddannelse er anderledes end det den studerende tidligere har været vant til. Den studerende vil typisk opleve at både undervisningsmetoder og lektiebyrde er anderledes. Derfor er det vigtigt at man inden undervisningen for alvor sættes i gang, indstiller sig på de udfordringer man vil møde.

Står du som studerende og skal i gang med en ny uddannelse, bør du ikke kun være indstillet på at det nye studie vil kræve mere og hårdere arbejde. Du vil fra tid til anden også opleve en usikkerhed grundet de forandringer i niveau som studiet byder.

Niveau: Den store forskel

Måske lå du i midten eller toppen af din klasse inden du flyttede studie. Nu opdager du måske, at du ikke længere er i besiddelse af denne position. I stedet svæver du rundt et ukendt sted, og overraskes konstant over alt det du ikke vidste. Eller af alt det du åbenbart burde vide, men som du af en eller anden grund ikke ved noget om. Det kan være svært at acceptere at du ikke længere er den, der konstant kan hive det rigtige svar ud af ærmet, eller at du måske ligefrem kan blive irettesat af andre studerende eller undervisere.

Undervisningen tager en ny form og lektiebyrden bliver større. Det betyder at du skal holde tungen lige i munden hvis du gerne vil komme godt fra start. De mange nye indtryk, både i og uden for undervisningslokalet, påvirker dine sanser. Det vil højst sandsynlig trætte dig. Ligeledes vil du i mange tilfælde opdage at et nyt studie på et nyt niveau kræver nye studievaner. Det tager tid at finde sig til rette i disse. Desværre findes der ikke en cocktail eller en formular der med et trylleslag vil gøre alt dette lettere. Du må derfor væbne dig med tålmodighed og hænge på det bedste du har lært. Starten på det nye studie vil altid være krævende, for det er her du stifter bekendtskab med dine nye rutiner og med mange af de nye tilgange til undervisningen, som du vil støde på igen og igen de kommende år.

Bliv ikke bange for dårligere karakterer

Med mindre du er Einstein, Voltaire og Darwin samlet i en og samme person, så vil du opleve at dine karakterer en overgang vil blive en smule dårligere end du tidligere har været vant til. Dette sker ikke fordi den lange sommerferie, og for meget sol, har frarøvet dig dine hjerneceller. Eller fordi dine tidligere undervisere syntes at dit kønne ansigt fortjente topkarakter. Det er simpelthen fordi du nu er på et andet niveau. Typisk forventes der nu, at du ser tingene fra nye vinkler, bruger nye metoder eller opbygger opgaver efter en anderledes struktur end tidligere, og du vil derfor modtage kritik for ting, som før fik stående applaus fra dine undervisere.

Husk på at det ikke er unormalt, at du i starten føler at dit arbejde er utilstrækkeligt, og at en dårligere karakter eller skidt kritik ikke nødvendigvis betyder at du ikke er på rette vej. Der er en grund til at du tager en uddannelse, og det er ikke fordi at du allerede kan give en perfekt filosofisk redegørelse af Kierkegaards ”de tre stadier” eller uden tøven kan fortælle, hvilke begreber der spiller en central rolle inden for økonomisk teori, men fordi du ønsker at lære mere.

Det vigtigste, og måske også det sværeste, er at tage imod den kritik du modtager. Hvis du allerede i starten af din uddannelse kan lære at tage imod konstruktiv kritik og bruge den fremadrettet, så vil du hurtigt opdage, at det bliver lettere at arbejde med de opgaver du får udleveret, samtidig med at dine karakterer støt vil begynde at ligne sig selv igen. Husk at alt kræver træning, også når det gælder din uddannelse!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Pause og planlægning
Pause og planlægning

Du sidder midt i læsningen op til din mundtlige dansk eksamen. Du er presset, og du syntes efterhånd...

Ruben Samuel Sørensen 16-06-2016
Der var engang hvor…
Der var engang hvor…

… Gymnasiet var skarpt opdelt mellem sproglige og matematiske studenter. Dengang skulle man altså al...

Ruben Samuel Sørensen 30-08-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90