Motiveres du af at gøre en forskel? Og vil du være en del af et fællesskab, få opbygget et nyt netværk og få tilegnet dig nye kompetencer? Så skal du melde dig som frivillig. Frivilligt arbejde er både for dig, der går på en ungdomsuddannelse, dig, der går på en videregående uddannelse og for dig, der ønsker et sabbatår, der skal give mening og samtidig udfordre dig. Går du med en indre drøm om at blive frivillig? Eller vil du blot blive lidt klogere på, hvad du får ud af at arbejde frivilligt? Så kommer her en række bud på, hvad man kan foretage sig som frivillig, og hvordan det kan have en positiv indflydelse på dit videre studie- og arbejdsliv.
I Danmark er der i dag rigtig mange, der på et tidspunkt i deres tilværelse har arbejdet frivilligt. Det kan skyldes, at der er rigtig mange fordele ved at vælge et frivilligt arbejde. En af de mange fordele er, at du igennem dit frivillige arbejde vil blive en del af et fællesskab. Du vil komme til at møde mange nye og engagerede medfrivillige, der kan blive en del af dit netværk. I vores samfund handler alting i dag om netværk. Et netværk du kan bruge til at optimere og gavne dit studie- og arbejdsliv. Derfor er det en betydelig fordel ved at arbejde som frivillig. Her kan man opbygge sit netværk omkring engagerede og dygtige mennesker, der brænder for det, de laver.
Derudover kan du igennem dit frivillige arbejde komme til at beskæftige dig med opgaver, som du ellers kun kunne komme til at prøve kræfter med efter flere års uddannelse eller erfaring. Derved får du tilegnet dig nye kompetencer og kvalifikationer, der kan bane vejen for nye udfordringer og muligheder for dig, og som samtidig kan forbedre dit CV gevaldigt.
Ud fra mine egne erfaringer tager mange et frivilligt arbejde for at lære noget nyt om sig selv, og for at blive udfordret fagligt såvel som socialt og fysisk, og derved få rykket på sine grænser.
Det skal dog understreges, at motivationen til at vælge det frivillige arbejde frem for et lønnet arbejde ikke skal fremtvinges, fordi du kun ønsker dig et nyt netværk eller et forbedret og stærkere CV. Motivationen bør alene opstå, fordi du har lyst til at gøre en betydelig forskel for andre. Man skal have lyst til at yde en frivillig indsats i sin fritid. Der er mange projekter rundt om i landet, der kun kan fungere, fordi de frivillige er til stede. Derfor er de frivilliges engagement og tid yderst vigtig.
Hvad laver man som frivillig?
Der findes mange former for frivilligt arbejde. Man kan for eksempel melde sig ind i en hjælpeorganisation, hjælpe til ved diverse indsamlinger, hjælpe til i sportsforeninger som coach eller træner, arbejde på et asylcenter, lave mad til hjemløse eller melde sig ind i en natur- og dyrefredningsforening. Der er ikke grænser for, hvad du kan lave af frivilligt arbejde. Det vigtigste er blot at finde frem til, hvad det lige præcis er, der motiverer og inspirerer dig. Og så er det bare om at komme i gang!