Idræt ligger i den naturvidenskabelige prøvepulje sammen med mundtlig matematik og skriftlig fysik, geografi og biologi. Du skal kun til en af prøverne. Læs med her, hvis du skal til prøven i idræt. Indlægget er skrevet af GoTutor, som har mange års erfaring med eksamenshjælp.
Hvordan foregår prøven?
Prøven er en gruppeprøve, hvor du skal være sammen med 2-5 elever i din gruppe. Den tid, I får til prøven, afhænger af, hvor mange I er:
2 elever: 35 minutter
3 elever: 45 minutter
4 elever: 55 minutter
5 elever: 65 minutter
Der vil dog blive trukket 5-10 minutter fra til karaktergivning, så sørg for at planlægge jeres tid godt. Når det kommer til opdelingen af prøven, skal I bruge cirka 2/3 af tiden på at vise jeres praksisprogram (de fysiske aktiviteter) og 1/3 på en refleksion, hvor I diskuterer jeres valg og teorien bag jeres aktiviteter.
-
Forberedelse til prøven
Gruppedannelse: Jeres gruppe skal være dannet, før I trækker de to indholdsområder. Når grupperne er dannet, kan I ikke ændre på dem.
Trækning af indholdsområder: Der er to puljer, A og B, som indeholder forskellige idrætsområder. I trækker ét emne fra hver pulje.
Pulje A: Redskabsaktiviteter, Dans og udtryk, Kropsbasis
Pulje B: Løb, spring og kast, Fysisk træning, Boldbasis og boldspil, Natur- og udeliv (som kan fravælges af læreren)
Valg af tema: Når I har trukket jeres emner, skal I vælge et tema, som binder alle aktiviteterne sammen. Temaet kan være noget, I selv finder på (som f.eks. samarbejde eller udholdenhed), eller det kan være et af de temaer, læreren har givet jer.
Disposition: Dispositionen skal laves og være censor i hænde senest 14 dage før prøven, for at I kan gå op. Den er ikke til bedømmelse i sig selv, men I har brug for den til at tydeliggøre, hvad det er, I formidler. En god disposition giver typisk en god prøve. Se Undervisningsministeriets eksempel her: https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/udd/folke/pdf22/okt/241031-vejledning-til-folkeskolens-proeve-i-idraet-i-9--klasse.pdf
Træning: Når I har lavet jeres praksisprogram, skal I begynde at træne. Det er vigtigt at træne både som gruppe og individuelt. Sørg for at lave gode aftaler om, hvad der skal gøres, og hvem der gør hvad.
Forberedelse med hjælp: Det kan være en god idé at have en “makkergruppe”, som hjælper jer med praktiske opgaver som at stille redskaber frem, styre musikken eller endda deltage som ekstra spillere. I kan vælge en gruppe fra 8. klasse eller en anden parallelklasse.
Tjekliste: Lav en tjekliste, så I er sikre på at huske alle praktiske ting som at få styr på udstyr, musik og eventuelle forberedelser til teoridelen. Det kan virke som småting, men de er vigtige for at fremstå seriøse.
-
Hvad bliver du bedømt på?
Kropslige færdigheder: Her bliver der set på, hvordan du og din gruppe udfører de fysiske aktiviteter. I skal vise, at I har styr på teknikkerne, og at I udfører dem sikkert. Det handler ikke om at gøre noget, I ikke er klar til, men at I udfordrer jer selv og viser, hvad I kan.
Praksisprogrammet: Jeres praksisprogram skal vise aktiviteter fra begge trukne områder, og det hele skal hænge sammen med jeres valgte tema. Det er vigtigt at bruge tiden effektivt, så I viser så meget som muligt indenfor den tid, I har. I bliver også vurderet på jeres samarbejde.
Idrætsfaglig viden: I den reflekterende samtale bliver det vurderet, om I kan forklare, hvordan jeres praksisprogram hænger sammen med både teorien og jeres valgte tema. Brug fagudtryk og sørg for, at alle i gruppen får sagt noget i samtalen. Se fagudtryk længere nede.
-
Gode råd til prøven
Temaet er vigtigt: Sørg for, at temaet er tydeligt i alle jeres aktiviteter. Det skal kunne ses i de fysiske øvelser og hænge sammen med jeres indholdsområder.
Brug alt, I har lært: Tænk på, hvad I har lært i undervisningen, og hvordan I kan anvende det i praksis.
Alle skal være lige aktive: I skal være aktive alle sammen, selvom I ikke laver det samme. I kan vise forskellige niveauer af øvelserne, men sørg for, at alle får vist deres bedste færdigheder.
Vis progression: Hvis I eksempelvis laver et kast, så vis, hvordan I er kommet fra en øvelse til den næste. Forklar, hvordan I har trænet for at nå det mål, I nu viser.
Vær opmærksom på musikken: Musik skal kun bruges, hvis det understøtter aktiviteten. Hvis I laver et spil, der kræver kommunikation, er det ikke en god idé at have musik på.
Husk transporttiden: Når I skal flytte jer mellem aktiviteter, skal transporttiden tælle med i den samlede prøvetid.
Fordel tiden godt: Del tiden ligeligt mellem de to trukne indholdsområder, så I når at vise det hele.
Brug fagudtryk: Brug idrætsfaglige termer i den refleksive samtale for at vise, at I har styr på teorien.
Læs pensum: Sørg for at have læst pensum, så I kan vise faglig viden inden for begge trukne emner og temaet.
Opvarmning: Opvarmning skal kun indgå i praksisprogrammet, hvis I har trukket "Fysisk træning". Sig gerne i starten, at I har varmet op, så det fremstår som en del af forberedelsen.
Husk, at prøven handler om både jeres fysiske færdigheder og jeres evne til at reflektere over jeres valg. Forbered jer godt, vær aktive, og husk at samarbejde!
-
Fagudtryk:
Koordination
Balance
Mobilitet
Styrke
Udholdenhed
Reaktionstid
Progression
Variation
Specificitet
Biomekanik
Aerob træning
Anaerob træning
Kondition
Kropssammensætning
Samarbejde
Kommunikation
Ledelse
Brug dem til at vise, at I har forstået de idrætsfaglige begreber og kan anvende dem til at forklare både jeres aktiviteter og de valg, I har truffet i forbindelse med prøven.
I ønskes held og lykke med prøven!