Det kan være meget svært at håndtere, når man får en dårlig karakter. Især hvis man havde forventet at få én, der var langt bedre. Men det betyder altså ikke, at du er dårlig i skolen – og der er heldigvis mange ting, du kan gøre, for at vende oplevelsen på hovedet og måske få noget positivt ud af det. Det er vigtigt først at tage nogle bestemte skridt, inden man indgiver en eventuel klage.
Snak med andre om en dårlig karakter og vent et par dage
Det første og bedste, du kan gøre, er at snakke med andre om det. Det kan være hårdt at få en dårlig karakter, og det er derfor nødvendigt at snakke med andre omkring det. Fortæl hvad du føler og hør, om personen har oplevet noget lignende, og hvad vedkommende selv gjorde ved det. Det hjælper oftest at snakke om det.
Når du har snakket med nogen om det, så vent et par dage og prøv at slappe lidt af. Kobl ned, tag afstand til opgaven, lav noget du kan lide, og forsøg at tænke på noget andet. Man kan let komme til at tage dårlige beslutninger, når der er en skuffende karakter i baghovedet.
Dårlig karakter? Vend det til din fordel!
Det kan sagtens være en styrke at have fået en skidt karakter. Sørg for at bruge det aktivt til at forbedre dig selv. Det kan være sundt, især hvis du er typen, der altid får gode karakterer. Man bliver rystet og tvunget til at indse, at man er nødt til at gøre noget anderledes næste gang. Man bliver – ganske enkelt – stærkere af det.
Husk, at det ikke er jordens undergang. Du skal nok komme videre. Det kan måske hjælpe at fokusere på, hvordan du får en bedre karakter i fremtiden.
Hvis du stadig er utilfreds med en dårlig karakter
Hvis du stadig er utilfreds efter at have snakket med familie og venner, og du har prøvet at vende det til din fordel, så tyder det på, at der måske reelt er noget galt med karakteren – eller at det går dig meget på, og du mangler afklaring. Her kan du få én til at tjekke din opgave fagligt: Er personen enig med den karakter, du fik? Efterfølgende kan du passende spørge din lærer, om han eller hun vil uddybe årsagen til din karakter.
Hvis du synes, at forklaringen ikke holder, så kan du evt. snakke med en skoleleder eller din rektor om, hvad du så kan gøre. Husk at få en fagperson til at tjekke den inden, så du har dine faglige argumenter i orden.