2020: Ud med de dårlige vaner, og ind med de nye

Af Ruben Samuel Sørensen 02-01-2020
2020: Ud med de dårlige vaner, og ind med de nye

Så er vi her igen; starten af et nyt år, og denne gang endda et helt nyt årti! Mange udnytter et årsskifte som en anledning til at indføre nogle nye, sundere, mere effektive eller på andre måder bedre vaner. Hvis du som studerende eller som forælder til et barn, der går i skole, ønsker at lave lidt om på hverdagens rutiner, kommer der her nogle idéer til gode studievaner, der kan implementeres i det kommende år.

Lav madpakken i god tid – og lav den sund!

Om vi vil det eller ej, så er det altså bare alfa omega at få noget ordentligt at spise. Og det er ligemeget, om man går i skole eller ej. For at hjernen fungerer optimalt, skal den have noget brændstof, og hvis man ikke har en madpakke med, mister man koncentrationsevnen og kan endda gå hen og blive dårlig. Så hvis du lidt for ofte ikke får en madpakke med – eller hvis du som forælder nogle gange ikke får givet dit barn mad med – skulle du måske sætte et mål om, at det skal laves om i det nye år. For at gøre det mere overskueligt, kan man lave madpakken, samtidig med der laves aftensmad; så står man i forvejen i køkkenet, og man behøver ikke at bruge energien på det sent om aftenen eller tidligt om morgenen.

Sørg også for, at madpakken ikke blot består af hvidt brød med leverpostej, men at den både er sund og lækker. Det kræver lidt ekstra energi i starten, men så snart du gør det til en vane at lave en lækker madpakke, vil du ikke kunne undvære den!

Lav lektierne i ordentlig tid

Hvis du ønsker at se nogle fremskridt rent fagligt, kan det være en god idé at overveje, om du/dit barn er godt nok forberedt. Det nytter ikke noget at lave lektierne i sidste øjeblik, hvis de er svære. Det er i det hele taget faktisk en dårlig idé at lave lektier sent om aftenen. Sørg hellere for, at du, som studerende, eller du, som forælder til en skoleelev, har klaret lektierne inden aftensmaden, hvis muligt. Så kan du gøre dig umage med at få lavet lektierne ordentligt og nedskrive spørgsmål, hvis der er noget, der volder problemer – og så du kan bruge aftenen på at lave noget hyggeligt og lade op til endnu en dag.

Stå op i god tid

Der er nok ikke en dårligere start på dagen, end hvis man skal stresse sig gennem morgenen. En travl morgen ender ofte ud i skrig og skrål, “Hvornår er du færdig på badeværelset?!”, og ingen morgenmad. Hvis du kan relatere til dette, kunne det være en idé at bestræbe dig på, at 2020 skal være året, hvor du står dét tidligere op, så du kan få en hyggelig morgen, hvor du har tid til at sidde ned og nyde din morgenmad og samværet med din familie. Du starter både dagen på en positiv måde, og så er du heller ikke så følsom overfor uforudsete udfordringer som at cykelhjelmen er blevet væk eller at mælken er for gammel. 

Spis morgenmad

Dette nytårsforsæt hænger sammen med ovenstående. Sørg for, at der er tid til at spise et ordentligt morgenmåltid. Du hører sikkert gang på gang på gang, at morgenmad er dagens vigtigste måltid, og det er det altså også! Uden mad og drikke duer helten ikke, og han kan i hvert fald ikke have overskud til at smile og sige godmorgen til dem, han møder, eller klare sig godt i matematikprøven uden at have lidt i maven fra morgenstunden af.

Sæt studierelaterede nytårsforsæt

Er du eller dit barn en smule introvert, når det gælder om at række hånden op i undervisningen? Eller er der et ønske om at øge indsats og niveau i engelsktimerne? Så kan det være en idé at sætte nogle studierelaterede nytårsforsæt. Det kan eksempelvis være at være bedre til at få lavet lektier, eller noget så enkelt som at række hånden mere op i undervisningen. Det virker for rigtig mange motiverende at sætte sig ned og reflektere over, hvad man ønsker at ændre; skriv det gerne ned, da man på den måde laver en lille ‘pagt’ eller ‘lover sig selv noget’. 

Nytårsforsættene behøver selvfølgelig ikke kun at angå det faglige, men kan også gå på, at man gerne vil være en bedre skolekammerat eller gøre en indsats for at få en mere glædesfyldt hverdag ved fx at gå en tur hver aften.

Skriv eventuelt dine nytårsforsæt på et stykke papir og hæng det op et sted, så du ser det hver dag.

 

Held og lykke med de nye vaner!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Pause og planlægning
Pause og planlægning

Du sidder midt i læsningen op til din mundtlige dansk eksamen. Du er presset, og du syntes efterhånd...

Ruben Samuel Sørensen 16-06-2016
Der var engang hvor…
Der var engang hvor…

… Gymnasiet var skarpt opdelt mellem sproglige og matematiske studenter. Dengang skulle man altså al...

Ruben Samuel Sørensen 30-08-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90